ANNONS

johannawyckmanifullmäktige

Oskarshamnstjejen Johanna Wyckman har gjort raketkarriär inom politiken

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Hon klev in i politiken för ungefär tre år sedan.

För någon vecka sedan axlade hon uppdraget som Liberalernas regionråd efter veteranen Pierre Edström.

Det är sannerligen raskt marscherat av den 24-åriga Oskarshamnstjejen Johanna Wyckman.

Oskarshamns-Nytt pratar med henne över ett par koppar kaffe – och varsin bulle – i Liberalernas partilokal, som ligger mittemot stadshuset i Oskarshamn.

Den rekordsnabba kometkarriären gör förstås att det är extra intressant att prata med henne.

Trodde du att det skulle gå så här fort framåt när du klev in i politiken?

– Nej, säger hon och skrattar.

Johanna Wyckman berättar att hon har varit samhällsintresserad så länge hon kan minnas. Ett par år efter gymnasiet insåg hon att hon ville bli politiskt aktiv.

Varför hamnade hon hos Liberalerna, då? Jo, allt började med att hon fick ett flygblad från partiet i brevlådan.

Hon gillade det hon läste och bestämde sig för att bli medlem. På den vägen är det…

Vilket var ditt första uppdrag?

– Jag fick sitta som ersättare i tekniska nämnden, från januari 2018. Där satt jag ett år, ungefär.

Var det nervöst när du var ny?

– Det är klart att det var lite nervöst i början – men också väldigt roligt. Alla i partiet tog emot mig på ett väldigt bra sätt. Det har varit jätteroligt hela tiden. Jag blev utmanad direkt – och fick vara med och ta ansvar, vilket gjorde att jag ville fortsätta.

Johanna Wyckman utsågs sedan till ledare för Liberalerna, på det lokala planet, i valrörelsen 2018.

Efter valet blev uppdragen många: ordförande i Liberalerna i kommunen, kommunfullmäktigeledamot, ersättare i kommunstyrelsen, andre vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, ledamot i regionfullmäktige, ersättare i regionstyrelsen, ledamot i regionala utvecklingsnämnden och ledamot i personalutskottet. Hon har även suttit i Euroregion Baltic Youth Board.

Trivdes väldigt bra

Nyligen lämnade Johanna Wyckman samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen. Regionrådsuppdraget är på heltid, vilket innebär att hon helt enkelt inte hinner med ovannämnda kommunuppdrag. Det är praktiskt omöjligt.

– Ja, tyvärr. Det är synd. Jag trivdes väldigt bra i samhällsbyggnadsnämnden.

Hon behåller dock sin plats i kommunfullmäktige.

– Det är viktigt att ha kvar insynen i kommunpolitiken. Det finns många kopplingar mellan kommunpolitiken och regionpolitiken.

I landstingspolitiken – eller regionpolitiken som det heter numera, efter att landstinget bytte namn till Region Kalmar län – ersätter hon alltså Pierre Edström, som är en riktig legendar i de här sammanhangen. Han har ägnat sig åt landstingspolitiken i hela 27 år – och nu tycker han att det är dags att göra något annat.

Hur känns det att vara regionråd?

– Det känns jättebra. Nu har jag bara varit regionråd under någon vecka, men jag har gått bredvid Pierre i en månad – ända sedan i februari, så jag har fått en väldigt bra introduktion.

Han har varit en bra mentor?

– Ja, han har en enorm erfarenhet och massor med kunskap. Det har varit väldigt värdefullt att ha honom som stöd. Jag har fortfarande en del stöd av honom, även om han inte är på plats, säger Johanna Wyckman.

– Jag har kommit in i gruppen och arbetssättet på ett mycket bra sätt. Jag är taggad. Det känns roligt.

Hon har tre ansvarsområden som regionråd: folkhälsan, psykiatrin och hållbarhetsfrågorna.

Ungas psykiska hälsa är en riktig hjärtefråga för henne sedan flera år tillbaka.

– Det är en jättestor fråga – och en framtidsutmaning. Vi ser att den psykiska ohälsan förvärras i alla åldersgrupper, men främst bland unga kvinnor. Och fler och fler barn får neuropsykiatriska diagnoser.

En framtidsfråga

– Hur vi ska knäcka den psykiska ohälsan bland unga är verkligen en stor fråga för framtiden. Dels handlar det om att öka tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin.

– Men det handlar också om att anpassa undervisningen i skolan – och ge de här individerna stöd och hjälp. Skolan är grunden till allt, som vi brukar säga. Så det är viktigt med tidiga insatser och bra hjälp, så att de klarar skolan.

Från psykiatrin till folkhälsan i stort:

– Det är så himla brett. Det är också en hållbarhetsfråga, kan man säga. Det handlar om hur vi ska hålla oss friska så länge som möjligt, för att inte belasta vården om 50 år. Där handlar det dels om att få ned användandet av alkohol, droger och tobak.

– Men det gäller också att få igång oss via fysisk aktivitet. Man vet att fysisk aktivitet har väldig stor inverkan på den psykiska hälsan också. Och fysisk aktivitet påverkar både prestationer och sjukskrivningar.

När det kommer till hållbarhetsfrågorna, och klimatet, så är det redan bestämt att regionen ska klimatkompensera alla sina flygresor till och från Stockholm, vilket vår tidning har berättat om tidigare.

– Därmed tar vi ett stort steg mot vår vision, som säger att vi ska vara ett helt fossilfritt län år 2030. Vi lägger 1,2 miljoner kronor på att klimatkompensera regionens flygresor.

– Vi lägger också 500 000 kronor på laddstolpar.

– Vår region ses som en föregångare i just hållbarhetsarbetet. Det känns väldigt roligt att få fortsätta att driva de frågorna – och visa att vi är bäst i landet på hållbarhet.

Det är dessutom ytterst betydelsefullt att bli hållbar inom vården, betonar Johanna Wyckman.

Hur är det att samarbeta med Socialdemokraterna och Centerpartiet i länsunionen?

– Det är verkligen ett jättebra samarbete.

Vad hoppas du på framöver?

– Ett exempel på en stor fråga, som vi har framför oss, är den demografiska utmaningen. Vi har många som är lite äldre – samtidigt som många ungdomar flyttar härifrån – speciellt kvinnor, faktiskt. Det tror jag är en stor utmaning, att vara ett attraktivt län – som gör att unga kvinnor vill stanna kvar här och studera, arbeta och starta företag.

– Jag hoppas också att många vill flytta hit, naturligtvis. Vår vision är att Kalmar län ska vara ett attraktivt län, där unga vill arbeta och bidra till samhället.

Hur ser dina politiska drömmar ut?

– Jag brukar, lite skämtsamt, säga att min dröm är att rädda världen. Det är ju klart att jag inte kan göra det – men man kan alltid göra så gott man kan med det man har nu. Man får gräva där man står, helt enkelt, och göra det bästa man kan utifrån sina förutsättningar.

– Min dröm är väl helt enkelt att göra så mycket som möjligt, för att göra världen till en bättre plats att leva i, för så många som möjligt.

Hur vill du beskriva dig själv som person?

– Jag är ganska lugn och analytisk, både inom politiken och i det privata livet.

Hur ser en dag ut för ett regionråd?

– Det varierar väldigt mycket. Vissa dagar kan jag vara på verksamhetsbesök och prata med medarbetare och höra hur de har det. Sedan är det mycket möten, med olika konstellationer, både med tjänstemän och politiker. Utöver det blir det en hel del administration, säger Johanna Wyckman, som har sitt kontor i Kalmar (och ibland jobbar hon hemifrån, om det passar).

Hon berättar att uppdraget sväljer många arbetstimmar varje dag.

– Men det är roligt. Det är en livsstil.

Hinner du sova ordentligt?

– Vissa nätter blir det lite si och så, men jag försöker sova så mycket som möjligt, så att man orkar. Det är jätteroligt. Jag brinner verkligen för att göra skillnad – och nu har jag en plattform.

– Jag har verkligen fått vara med på en resa. Jag är en helt annan person nu, jämfört med den jag var när jag började med politiken. Jag har fått mycket kunskap och erfarenhet. Och jag får träffa så många intressanta människor. Jag har lärt mig så otroligt mycket.

– Det har verkligen varit en intressant tid – och jag är väldigt spänd på hur framtiden ska bli.

Med den här takten så är du väl partiledare om ett antal år…

– Det har jag svårt att tro, säger Johanna Wyckman och skrattar.

Var politiken som du trodde att den skulle vara?

– Det var nog rätt annorlunda. Jag hade en bild av att en politiker står i talarstolen under 99 procent av tiden. Det är väl snarare en procent av tiden man gör det. Däremellan handlar det om att läsa in sig, försöka förstå, analysera och bilda sig en uppfattning. Det är väldigt sällan man har en uppfattning från början, vilket säkert många tror när de ser politiken från utsidan.

– Det bästa med politiken är att man får lära sig så otroligt mycket. Man får verkligen kunskap om jättemånga saker och en helt annan förståelse för hur samhället fungerar.

Väldigt få i din ålder tar det här steget. Hur ska man få in fler ungdomar i politiken?

– Det är ett jättestort problem. Ja, det är ett demokratiunderskott. Ungdomar har alldeles för låg representation i politiken. Jag tror att man behöver förebilder.

–  Det gäller att tänka på hur man uttrycker sig när man pratar om politik. Det finns ju ett politikerförakt, som gör att många avstår, trots att de egentligen tycker att det skulle vara jätteroligt att bli politiker.

– Klimatet är ju en fråga som många unga lyfter. Det är viktigt att vi tar ungas åsikter på allvar, och faktiskt jobbar med klimatet och tar tag i det. Att vi skapar hållbar tillväxt.

Hur får man bort politikerföraktet?

– Det gäller att vi inte driver på politikerföraktet. Där har både politikerna och allmänheten ett ansvar.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Personligt / Johanna Wyckman

Ålder: 24 år.

Bor i: Oskarshamn.

Familj: Mamma och pappa och fyra bröder.

Utbildning: Ett halvår kvar på statsvetarprogrammet (som hon tar en paus ifrån nu, på grund av uppdraget som regionråd). ”Sedan har jag även läst nationalekonomi, under en termin, samt kurser i retorik, miljövetenskap och filosofi.”

Har jobbat som: Föreståndare på Havslätts camping i Oskarshamn under några somrar och som insamlare på Röda Korset i Stockholm. ”Jag har även jobbat i simhallen – och som guide på SKB en sommar. Jag har dessutom jobbat med hästar i Tyskland. Det gjorde jag direkt efter gymnasiet, under ett halvår.”

Fritidsintressen: Hästar och att umgås med vänner.

Johanna Wyckman (L).
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS