OSKARSHAMN
Centerpartiet, med Magnus Larsson i spetsen, gick till attack mot Socialdemokraterna och Moderaterna under måndagskvällens fullmäktigemöte.
Majoritetspartierna försöker undvika offentliga debatter genom att gömma undan frågor ute i nämnderna, underströk Magnus Larsson.
– De vill helt enkelt inte ta upp medborgarförslag i fullmäktige. Det är ganska tydligt, sa han.
Det var en revidering av fullmäktiges arbetsordning som diskuterades i fullmäktigeförsamlingen.
Det hela slutade med en votering – där majoritetspartierna vann med 34–15.
Dessförinnan gick debattens vågor höga.
Centerpartiet yrkade på avslag när det gällde den föreslagna förändringen under rubriken medborgarförslag. Liberalerna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet anslöt sig till centerpartisternas linje.
– Anledningen till att vi lägger yrkandet, är att vi i Centerpartiet anser att medborgarförslag bör hanteras på samma sätt som en motion som lämnas in från oss i fullmäktigeförsamlingen.
Spara på fullmäktige?
– Frågan är varför vi har fullmäktige över huvud taget – det kanske är där vi skulle göra besparingarna?
– Medborgarförslag är medborgarnas möjligheter att komma med förslag till oss beslutsfattare. Då förtjänar de också den respekten, att deras medborgarförslag också besvaras av fullmäktige, som ju trots allt är kommunens högst beslutande organ. Det finns också en aspekt kring möjligheten att närvara när ens förslag besvaras. Fullmäktiges möten hålls oftast på kvällstid – och merparten av våra medborgare kommer lättare ifrån på kvällarna, sa Magnus Larsson.
Centerpartiets förslag gick ut på att förändringarna under rubriken medborgarförslag skulle strykas. Centern, Kristdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet kämpade istället för att behålla den gamla skrivningen, vilket innebär att medborgarförslag ska besvaras av fullmäktige och inte av nämnderna.
Anton Sejnehed (S) försvarade majoritetens beslut:
– Det fanns en enighet bland gruppledarna när de diskuterade förslaget. Jag tycker att det är olyckligt att man kommer in med förändringarna efteråt – och inte för fram dem i de processerna som vi ändå har, när vi försöker skapa delaktighet kring den här arbetsordningen.
– I grund och botten handlar det om att ha respekt för att medborgarna ska få svar i tid – men också för att vi har valt förtroendevalda, som har olika uppdrag.
– Jag tycker att frågan hade varit annorlunda om inte alla partier hade haft representanter i kommunstyrelsen. Därmed är det också rimligt att kommunstyrelsen fattar beslut i de fall där nämnderna inte kan göra det. Vilka frågor kan avgöras i nämnder och vilka frågor kan avgöras i kommunstyrelsen? Det är ganska många frågor under ett år som stannar i en nämnd eller i kommunstyrelsen. Då måste man fråga sig: kan de inte göra det? Måste fullmäktige ta ställning i varje fråga? Jag tycker ändå att man ska fundera på det. Varför har vi då nämnder och styrelser – om varje fråga ska upp i den här församlingen?
Anton Sejnehed fortsatte:
– Jag har också respekt för att frågor ska behandlas snabbt och enkelt, så att man får svar i tid.
Oviktigt?
Magnus Larsson replikerade:
– Nu är det ju inte bara kommunstyrelsen som ska besvara medborgarförslag, i det förslaget som ligger, utan det ska även nämnder göra – och där har inte alla partier representanter. Hur resonerar du där? Är det bara de förslag som ska behandlas i kommunstyrelsen som är viktiga? Men vad som händer ute i nämnderna, det är fullständigt oviktigt ur en demokratisk synpunkt, enligt Socialdemokraterna.
– Jag ställer mig frågande till den ingången.
– Du pratar om respekt, Anton. Men varför förtjänar inte medborgarna samma respekt som vi ledamöter i fullmäktige tydligen förtjänar? Det vill säga att när vi lämnar in motioner, ja, då ska de besvaras av fullmäktige.
Anton Sejnehed svarade:
– I de nuvarande skrivningarna hanterar vi ju också medborgarförslag. Under hela förra mandatperioden hanterade vi medborgarförslag i nämnderna. Det är en ordning som tillåts i dag.
Magnus Larsson slutreplikerade:
– Du och jag hade den här diskussionen på det senaste fullmäktigemötet, Anton. Kring vad som står i arbetsordningen, eller inte. Och vid förra tillfället hävdade jag att man inte följer arbetsordningen. För det har vi inte gjort. Vi har gjort avsteg – kanske med våra partiers goda minne, men vi har fortfarande gjort avsteg från arbetsordningen, när vi har agerat på det sättet som du redogör för.
– För det är inte så det står i arbetsordningen. Där står det i vissa fall. Vi har ett exempel på dagordningen i dag, som rör mittmarkering på en väg. Det är väl en alldeles utmärkt fråga för tekniska nämnden att svara på. Där är vi så pass specifika. Men vid förra mötet hade vi ett medborgarförslag som berörde flera nämnders område – och även i det fallet ska ju det besvaras av en nämnd. Och då kan man ju börja fundera på vilken nämnd som ska besvara det?
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.