KRISTDALA/KALMAR LÄN
Två miljarder kronor. Så mycket kostar det att förse hela Kalmar län med fiber. Problemet är att regeringen bara har öronmärkt 650 miljoner kronor för fiberutbyggnaden – i hela Sverige. Staten måste gå in med mycket mer pengar, anser Centerpartiet, fiberföreningen i Kristdala och Hela Sverige Ska Leva Oskarshamn.
Fiberfrågan diskuterades på ett möte, som arrangerades av Centerpartiet, i föreningshuset i Kristdala under fredagen.
Riksdagsledamot Mikael Larsson (C), som jobbar tillsammans med partikamraten Anders Åkesson i trafikutskottet, var på besök tillsammans med Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Kalmar län samt kommunpolitikerna Magnus Larsson (C) och Charlotte Sternell (C).
De diskuterade fiberfrågan med Annicka Gunnarsson, ordförande i Hela Sverige Ska Leva – Oskarshamn, och Oskarshamns före detta kommunalråd Torsten Carlsson, som är ordförande i Kristdalabygdens fiberförening.
Mikael Larsson arbetar, exempelvis, en hel del med bredbandsfrågan – och det var främsta anledningen till visiten i Kristdala.
Torsten Carlsson och Annicka Gunnarsson berättade om hur arbetet med fiberutbyggnaden i Kristdalabygden fortskrider.
Duon konstaterade, bland annat, att hela centralorten är ansluten, bortsett från något enskilt hus.
Delar av landsbygden är nu på väg att bli ansluten. Arbetet beräknas vara klart i år.
Pengar saknas
Men det finns ett stort problem. Man kommer inte att kunna ansluta hela landsbygden – på grund av att projektet har blivit för dyrt.
Och det finns inga nya pengar till fiberutbyggnaden i länet.
Torsten Carlsson berättade att det är gott om sten och berg i marken i Kristdalaområdet, och sprängningarna är kostsamma, påpekade han.
Han pekade på vägen mellan Kristdala och Ishult som ett talande exempel. Där finns det mycket berg – och Trafikverket har regler som säger att fibern inte får dras närmare vägen än två meter, vilket innebär att man måste spränga.
Här är det nödvändigt att olika myndigheter samverkar med varandra – för att göra dragningen så enkel som möjligt, fastslog Torsten Carlsson och Annicka Gunnarsson, som fick medhåll av centerpolitikerna.
Torsten Carlsson och Annicka Gunnarsson ser fiberutbyggnaden som en ytterst betydelsefull del i bygdens utvecklingsarbete.
“Så kan vi inte ha det”
– Något som vi i Centerpartiet naturligtvis håller med om. Det som nu sker, riskerar att skapa ett A- och ett B-lag för våra medborgare – och så kan vi inte ha det. Fiberfrågan är också viktig för näringslivet på landsbygden – men även för kommunen och regionen, som aktivt jobbar med att utveckla digitala välfärdstjänster. Men infrastrukturen måste finnas för att det ska fungera, sa Magnus Larsson.
Mikael Larsson betonade att fiberutbyggnaden bör ses som en välfärdsfråga – som också får den digniteten i det politiska arbetet.
– Det har den inte i dag.
Det Mikael Larsson tar med sig tillbaka till riksdagen, från besöket i Kristdala, är framför allt samordningsfrågan och önskemålet om en förenkling i kontakten mellan olika myndigheter.
Att fritidshus i dag inte är berättigade till fiberdragningsbidrag är också en viktig fråga, poängterade centerpartisterna.
Det som är ett fritidshus i dagsläget, kan mycket väl ha förvandlats till ett permanentboende i framtiden, framhöll de.
Efter besöket i Kristdala åkte Mikael Larsson vidare till Nybro – för att få en inblick i hur man har hanterat frågan där. I Nybro har kommunen tagit ett betydligt större ansvar för fiberutbyggnaden, jämfört med vad Oskarshamns kommun har gjort.
När det gäller Oskarshamns kommun lämnade Centerpartiet in en motion efter sommaren förra året, där partiet föreslår att kommunens bredbandsstrategi bör revideras.
Motionen har inte besvarats i kommunfullmäktigeförsamlingen. Men enligt uppgift har tjänstemännen påbörjat arbetet med revideringen av strategin – och den lär komma upp för politisk behandling senare i år.
Bidrar till jämlikhet
– Fiberutbyggnaden bidrar till ett jämlikt samhälle. De som inte omfattas av digitaliseringen blir utsatta för en social orättvisa. De vita fläckarna i vårt land måste täckas. Och jag tycker att vi ska titta på hur andra har gjort. Det är inte bara i Nybro som kommunen har tagit ett större ansvar. Det har man även gjort i kommunerna Mönsterås, Kalmar, Emmaboda och Torsås, sa Annicka Gunnarsson.
– I Oskarshamn har man låtit de kommersiella krafterna styra. Och jag tycker att det är fel. Men nu har man en möjlighet att rätta till det. Vi behöver modiga kommunpolitiker som vågar ta det beslutet, tillade hon.
– Man måste kunna bo, leva och arbeta på landsbygden. Det är en demokratifråga. Alla kan inte få fibern nergrävd. Men i de fallen måste man kunna ha luftledningar istället, fastslog Annicka Gunnarsson, som också lyfte fram vikten av god mobiltäckning.
Telia plockar ned kopparnätet nu, konstaterade hon.
– Därmed blir vissa hushåll helt utan telefon. Och då står de utanför samhället och kan inte nyttja alla tjänster som digitaliseringen medför.
I Kristdala har man jobbat med fiberutbyggnadsfrågan sedan 2012 när samhällsföreningen initierade arbetet med att samla in intresseanmälningar. Föreningen, Kristdala Fiber Ekonomisk Förening bildades 2013 i samband med det lokala utvecklingsprojektet Ett Oskarshamn Kristdalabygden.
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.