OSKARSHAMN
28 miljoner kronor.
Så mycket kostade inhyrda sjuksköterskor, från bemanningsbolag, på Oskarshamns sjukhus förra året.
I ett pressmeddelande berättar Region Kalmar län att kostnaderna för inhyrd personal ökade med totalt tre miljoner kronor under 2019 – till sammanlagt 207,5 miljoner kronor. Behovet av inhyrda läkare har minskat – men kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor har däremot ökat.
Det är de tre sjukhusen som står för merparten av ökningen. Och det är Oskarshamns sjukhus som har det största beroendet (28 procent av personalbudgeten). Västerviks sjukhus och Länssjukhuset i Kalmar ligger på samma kostnadsnivå, men andelen av personalbudgetarna är lägre (14 respektive fyra procent). Oskarshamn har det största behovet i länet även när det kommer till läkare. Hyrläkarna kostade 14 miljoner förra året (17 procent av läkarbudgeten). I Västervik och Kalmar landade siffrorna på fyra respektive 16 miljoner kronor (två respektive fyra procent av läkarbudgeten).
Psykiatrin i länet har dock minskat sitt behov av hyrpersonal kraftigt. Där minskade kostnaderna med 6,9 miljoner kronor (27,4 procent) under 2019.
Primärvårdsförvaltningen ligger i stort sett stilla, med en mindre ökning av hyrkostnaderna på 200 000 kronor.
Tillgängligheten till sjukhusen var fortsatt hög under december månad ifjol. Det gällde både till första besök och operation och till behandling inom specialistsjukvården.
Det framkom vid torsdagens sammanträde i regionstyrelsen. 86 procent av patienterna i Kalmar län fick i december en tid till operation/behandling inom ramarna för vårdgarantin (90 dagar). Ser man till hela landet, så fick 73 procent av patienterna en tid till operation/behandling inom ramarna för vårdgarantin i december.
Motsvarande siffror för det första besöket var 90 procent i Kalmar län (82 procent i riket). Även psykiatrin har hög tillgänglighet. 99 procent fick en tid till första besöket inom vuxenpsykiatrin inom 90 dagar (och över 60 procent fick en tid inom 60 dagar).
Däremot har fler fått vänta inom barn- och ungdomspsykiatrin, jämfört med tidigare. 60 procent fick en tid till första besöket inom 30 dagar i december (drygt 80 procent fick en tid till fördjupad utredning/behandling inom 30 dagar). För att förbättra tillgängligheten pågår en rad åtgärder inom regionen – både när det gäller rekrytering, remisshantering och olika förbättringar.
En del av 1177 består av sjukvårdsrådgivning via telefon. I december låg genomsnittsväntetiden på drygt 18 minuter, vilket var en försämring jämfört både med november 2019 och december 2018.
23 procent av samtalen besvarades inom nio minuter (vilket är målsättningen).
TEXT & FOTO
Peter A Rosén
redaktionen@oskarshamnsnytt.se
072-277 89 77
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.