OSKARSHAMN
Under inte mindre än åtta decennier så har biografen låtit publiken få drömma sig in i fantasins värld. Sagabiografen öppnade för första gången sina portar den 12 augusti 1940 och fyller således 80 år idag.
Fastigheten som inrymmer biografen ritades av Oskarshamns stadsingenjör Ragnar Berggren (1894-1978). Berggren var utbildad på Chalmers i Göteborg och hade varit vice stadsingenjör i Göteborg innan han kom till Oskarshamn.
Bygglovsritningarna för biografen är daterade 15 juni 1939 och godkändes av byggnadsnämnden dagen därpå. Byggherre och initiativtagare till projektet var C J Andersson (1883-1942). Andersson drev sedan tidigare flera av stadens biografer och Saga beskrevs som juvelen i kronan.
Ingrid Bergman-film på invigningen
Invigningen ägde rum den 12 augusti 1940 och vid premiärfilmen visades filmen Juninatten med Ingrid Bergman i huvudrollen och regi av Per Lindberg.
Enligt en gammal tidningsartikel med rubriken ”Vår modernaste biograf är nu färdig att tagas i bruk” från 1940 så skulle stadens nyaste biograf inbjuda sin publik till att känna sig nöjda i den förnämliga salongen.
Saga skulle nämligen slita loss publiken från vardagens enahanda och få dem att drömma sig bort in i fantasins värld.
Källström gjorde originalridån
Konstnären Arvid Källström från Påskallavik komponerade originalridån som föreställer en regnbåge med två agerande skådespelare som ska föreställa världen. Under regnbågen återfinnes den krassa verkligheten med ett par nakna träd. Med detta menar Källström att skådespelarkonsten sträcker sig ovan regnbågen eller till fantasins värld.
Salongen utsmyckades bland annat med Källströms fiskfigurer, gjutna i gips och överdragna med bronsfärg. Guldlisterna på väggarna i salongen gjorda av bildhuggaren Bernhard Källström, bror till Arvid.
Inspiration från huvudstaden
Inspiration till biosalongens originalbelysning kom från Rigolettobiografen i Stockholm och de fyra lampetterna i salongen är utförda efter Arvid Källströms ritningar. Lampetterna finns fortfarande kvar på biografen.
Den stora salongen hade initialt plats för 435 personer. Efter ombyggnaden 2001 minskades antal stolar till 199 för att ge besökarna generöst benutrymme. I dagsläget är det fortfarande ca 200 stolar men fördelade på tre salonger.
Årets biograf 2002
I början av 2002 genomförde biografen en publikundersökning och senare under året utsåg riksorganisationen Folkets Hus och Parker Sagabiografen till årets biograf 2002 med motiveringen:
”Saga Bio i Oskarshamn har på ett professionellt sätt utvecklat visningsverksamheten. Saga Bio har genomfört en publikundersökning för att ta reda på besökarnas önskemål.
Genom att konkret följa upp resultatet av undersökningen har Saga Bio gjort förbättringar för att tillmötesgå besökarnas önskemål.
Med en välgjord och välbesökt web-sida har man ökat intresset för biografen. Ett lyhört publikarbete har resulterat i en ökad publiktillströmning och därmed ökade intäkter.”
Utvecklingsplan för biografen
Efter flera års planering så utformade dåvarande föreståndaren Poul-Erik Nielsen tillsammans med Folkets Hus och Park fram en utvecklingsplan 2012 för att bygga om fastigheten och skapa tre salonger.
Målet var initialt invigning i december 2013 men det dröjde innan arbetet kunde påbörjas. Bygglovsritningarna blev klara hösten 2014 och den stora ombyggnaden ägde slutligen rum under 2015. I januari 2016 stod den nya biografen klar att ta emot besökare i tre salonger.
“Fantastiskt roligt”
Undertecknad har själv arbetat på biografen i över 15 år och min tid på biografen var fantastisk rolig och under den gamla goda tiden så engagerade vi oss ofta för att skapa evenemang i samband med olika biopremiärer. Har många trevliga och roliga minnen från Saga.
Ett roligt minne var första året vi arrangerade Halloweenbio och hela personalstyrkan var utklädda. Minns speciellt Kim, som med långt svart hår, var utklädd till Samara från The Ring och skrämde skiten ur folk när de gick in i salongen och Christoffer som vi lindade in som en mumie…
Har du något trevligt biominne att dela med dig av? Kanske ditt första biobesök? En första dejt? Ett trevligt evenemang du minns? Skriv gärna en kommentar! Det vore kul att läsa!
TEXT
ANNICKA GUNNARSSON
FOTO
NILS HOLGERSSON, ARKIVFOTON & PIERRE STJERNFELDT
”En regnbåge med två agerande skådespelare föreställande världen. Under regnbågen finns verkligheten medan skådespelarkonsten sträcker sig ovan regnbågen eller till fantasins värld.”
Citat av Arvid Källström om Sagas gamla ridå
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.