ANNONS

Glasburk med utspridda pengar
Genrebild: Freepik

Livslängd: Klyftan mellan rik och fattig har trefaldigats

ANNONS

SVERIGE

Skillnaden i förväntad livslängd mellan Sveriges rikaste och fattigaste invånare har ökat dramatiskt sedan 1960-talet, visar en ny studie från Högskolan i Jönköping. Män med högst inkomst lever nu nästan elva år längre än de med lägst inkomst, medan klyftan för kvinnor har ökat till 8,6 år, rapporterar TT.

– Många är inte medvetna om problemen, säger folkhälsovetaren Fatuma Mohamed vid Region Stockholms Transkulturellt centrum, till TT.

Studien, som publicerades i den välrenommerade tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), bygger på registerdata för alla svenska invånare över 40 år mellan 1960 och 2021. Forskarna fann att hälsoklyftorna fortsatte att växa även under perioder då Sveriges välfärdsstat expanderade och inkomstskillnaderna minskade.

– Vi tänker att inkomst är viktigt, men att livsstilsfaktorer har varit en starkt bidragande faktor till att personer med högre inkomst lever längre, säger Johannes Hagen, docent i nationalekonomi och en av forskarna bakom studien, till TT.

Kunskapsglapp

Fatuma Mohamed betonar att ekonomiska svårigheter begränsar möjligheten att göra hälsosamma val. Hon arbetar med att informera socioekonomiskt utsatta grupper om hälsofrågor och har noterat ett kunskapsglapp mellan makthavare och dessa personer.

Hon exemplifierar med initiativ för att öka mammografideltagandet bland kvinnor i förorter, där man skickade ut bussbiljetter. Enligt Mohamed missriktades insatsen eftersom kvinnorna redan hade månadskort men saknade möjlighet att ta ledigt från osäkra anställningar, samt saknade information om undersökningens betydelse.

– Jag tycker att personer med ansvar behöver känna till vilka problem som finns i samhället, säger hon till TT.

Komplext samband

Vid föreläsningar om hälsosamma val möts Fatuma Mohamed ofta av invändningar att hennes rekommendationer är för dyra. Den ekonomiska stressen påverkar både den psykiska och fysiska hälsan.

– En person kan välja att köpa grönsaker för pengarna som blir över efter hyran, men vara stillasittande på grund av att den inte har råd med en jacka eller bra skor för att komma ut under vintern, säger hon till TT.

Forskarna noterar att konsumtionsmönstren har förändrats över tid. Tidigare konsumerade höginkomsttagare mer tobak och alkohol än låginkomsttagare, men detta förhållande har nu skiftat.

Sedan 1980-talet har både inkomst- och livslängdsskillnaderna fortsatt att öka parallellt, vilket bekräftar ett komplext samband mellan ekonomisk situation, livsstilsval och förväntad livslängd i det svenska samhället.

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Varje lördag får du ett mejl med veckans mest lästa och läsvärda artiklar, tips om aktuella evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS