SVERIGE
Vilka regler gäller egentligen för däckskifte? Mellan vilka datum är det lag på att ha vinterdäck? Och vilka datum gäller egentligen för sommardäcken som ju är aktuella just nu. Här är allt du behöver veta inför däckbytet, sommar som vinter.
I Sverige finns det tydliga regler och rekommendationer som styr bytet från vinterdäck till sommardäck för att säkerställa trafiksäkerheten. Att byta i tid är inte bara en fråga om laglighet utan också om att optimera bilens prestanda och minska bränsleförbrukningen. Det är således en del som du behöver tänka på så här i däckskiftestider – allt från vilka datum och lagar som gäller till vad räknas egentligen som vinterväglag.
Så säger lagen om vinterdäck
Det finns en lag som bestämmer när du måste ta av och på vinterdäcken. Enligt Transportstyrelsen är det obligatoriskt att använda vinterdäck, det vill säga dubbdäck eller odubbade vinterdäck, från den 1 december till den 31 mars om det råder vinterväglag.
Vinterväglag definieras som när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen eller vägrenen. Om det råder delade meningar är det i slutändan polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte på platsen.
Detta innebär att efter den 31 mars är det tillåtet att byta till sommardäck, även om det fortfarande skulle vara kyligt eller till och med snöa lokalt. Dock är det viktigt att komma ihåg att om det fortfarande råder vinterväglag efter den 31 mars, är det fortfarande krav på vinterdäck.
När ska man byta till sommardäck?
Sommardäck är optimerade för varmare temperaturer och ger bäst grepp på torra och våta vägar när temperaturen stiger. Att köra med sommardäck när det är kallt, risk för frost eller till och med snö kan försämra bromssträckan och väghållningen avsevärt.
Det är alltid härligt när våren kommer men vi får alltid räkna med att det blir ett par bakslag med kyla och till och med snöfall? Det kan därför vara en god idé att inte vara allt för ivrig med att byta till sommardäck på bilen tills risken för halka helt är säkrad men här gäller att du håller koll på datumen.
Alla viktiga datum för däckbyte
Det finns några fler datum du behöver komma ihåg, oavsett var du bor. Tänk på att övergången mellan sommar- och vinterväglag kan variera beroende på om du bor i norr eller söder.
1 oktober – 15 april
Under den här perioden får du köra med vinterdäck – både dubbdäck och odubbade däck är tillåtna. Resten året får du inte köra med dubbdäck, om det inte råder vinterväglag.
16 april – 30 september
Från 16 april till och med 30 september får du inte köra med dubbade vinterdäck – undantaget är om det är vinterväglag. Du får köra med odubbade vinterdäck, men det är farligt eftersom bromssträckan blir längre och väggreppet sämre än om du har sommardäck.
1 december – 31 mars
Från 1 december till och med 31 mars måste du enligt lag köra med vinterdäck, om det är vinterväglag.

Tänk på detta vid däckskiftet:
- Kontrollera däckens skick: Innan du monterar sommardäcken, se till att de inte har några skador, sprickor eller utbuktningar. Kontrollera även mönsterdjupet. Enligt lag ska sommardäck ha ett minsta mönsterdjup på 1,6 millimeter. För din egen säkerhet rekommenderas dock ett betydligt större mönsterdjup, gärna minst 3 millimeter.
- Rätt lufttryck: Se till att däcken har rätt lufttryck enligt biltillverkarens rekommendationer. Detta påverkar både säkerhet, bränsleförbrukning och däckslitage.
- Efterdragning: Efter att du har kört en kort sträcka (cirka 5-10 mil) är det viktigt att efterdra hjulbultarna för att säkerställa att de sitter ordentligt.
- Förvaring av vinterdäcken: Förvara dina vinterdäck mörkt, svalt och torrt, gärna liggande om de inte sitter på fälg. Detta förlänger däckens livslängd.
Byt däck i tid
Att byta däck i rätt tid är en viktig del av att vara en ansvarsfull bilägare och bidrar till ökad trafiksäkerhet för alla. Så vad kan då hända om du kör med dubbdäck efter 15 april? Om du kör med dubbdäck efter den 15 april och det inte är vinterväglag riskerar du att få böter upp till 1 000 kronor.
MISSA INTE: Årets däcktest: ”Ekonomiskt att köpa dyrare däck”

Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.