SVERIGE
Sverige behöver bygga nya kärnkraftsreaktorer för att säkerställa framtidens elbehov, öka leveranssäkerheten i elsystemet, och bidra till konkurrenskraftiga elpriser för kunder i hela landet. För att ge företag incitament att investera i nya kärnkraftsreaktorer behövs ett anpassat stöd som riktar in sig på riskerna som sådana investeringar innebär.
I förra veckan överlämnades en proposition till riksdagen där det föreslås en ny lag om statligt stöd till företag som vill investera i nya kärnkraftsreaktorer. I en promemoria som remitteras idag, fredag, föreslås kompletterande bestämmelser om hur företags ansökan om stödet ska utformas.
Ansökan om stöd ska lämnas till regeringen och ska innehålla uppgifter om företaget, dess ledning och ägarförhållanden. Det ansökande företaget ska också redovisa en projektplan med uppgifter om bland annat planerad lokalisering av kärnkraftsreaktorerna, en plan för genomförandet och en bedömning av ägarnas kapitalinsatser i företaget.
Fyra storskaliga reaktorer
Enligt regeringens bedömning så kommer det statliga stödet totalt sett bör omfatta investeringar upp till en sammanlagd installerad effekt om cirka 5 000 MW, vilket motsvarar investeringar i fyra storskaliga reaktorer. Den nya lagen som reglerar stödet, liksom förordningen som reglerar innehållet i ansökan om stödet, föreslås träda i kraft den 1 augusti 2025.
– Nu har vi en finansieringsmodell på plats som gör det möjligt för företag att investera i nya reaktorer, vilket kan skydda hushållen från elpristoppar, skapa förutsättningar för nya jobb i den elintensiva industrin och attrahera ny industri till Sverige, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i ett pressmeddelande.
– Sverige har varit en kärnkraftsnation i över 50 år. Genom den finansieringsmodell som vi nu lagt fram tar vi ytterligare steg mot ny kärnkraft i Sverige. För att trygga elförsörjningen, säkra konkurrenskraften och möta ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge krävs mer än visioner, det krävs investeringar. Det lägger vi grunden för nu, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Välbehövd baskraft
– Kärnkraftsrenässansen är i full gång och nu tar politiken ett avgörande steg för att säkerställa storskalig nybyggnation av välbehövd baskraft. Vi säkrar därigenom långsiktig och stabil elförsörjning för svenska hushåll och industrier. Sverige är en stor industrination tack vare den förra kärnkraftsutbyggnaden och nu garanterar vi att vi kan förbli det även långt in i framtiden, säger Tobias Andersson, näringsutskottets ordförande (SD).
– Kärnkraften är nyckeln till en klimatomställning som driver Sverige framåt – inte bakåt. Den lägger grunden för att vi ska kunna bygga ut vind och sol, elektrifiera industrin och samtidigt fortsätta växa. Med ett starkt och stabilt elsystem kan Sverige bli världens första fossilfria industrination – ett föredöme i både tillväxt och klimatansvar, säger Cecilia Rönn, ekonomisk-politisk talesperson (L).
FAKTA / BAKGRUND
Lagförslaget i propositionen som beslutades av regeringen i förra veckan reglerar formerna för det statliga stödet, som föreslås kunna ges i form av statliga lån, och så kallade dubbelriktade differenskontrakt. Det sistnämnde betyder att ett kontrakt upprättas mellan en operatör av en kraftproduktionsanläggning och staten, som ger både ett minimiersättningsskydd från staten och en gräns för överkompensation till bolaget.
I propositionen föreslås att staten kan ge lån för uppförande och provdrift av nya kärnkraftsreaktorer, och för projektering och andra förberedande åtgärder. Dubbelriktade differenskontrakt får ingås för löpande drift av nya kärnkraftsreaktorer.

Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.