SVERIGE
I en tid då ensamhet och anonymitet ökar visar en ny undersökning att varannan lägenhetsboende saknar kontakt med sina grannar. Samtidigt anser 88 procent att grannrelationer är avgörande för trivsel och trygghet, enligt en ny Sifo-undersökning på uppdrag av fastighetsbolaget Wallenstam.
En fjärdedel av svenskarna upplever att det har blivit svårare att lära känna sina grannar jämfört med för tio år sedan. 58 procent pekar på ökad anonymitet och en mer reserverad attityd som en bidragande orsak. Särskilt tydligt är detta bland lägenhetsboende, där endast varannan person har någon form av kontakt med sina grannar, jämfört med 74 procent av dem som bor i hus eller radhus. Detta kan ställas mot att 88 procent anser att grannrelationer är avgörande för trivsel och trygghet, enligt en ny undersökning på uppdrag av fastighetsbolaget Wallenstam, konstaterar man i ett pressmeddelande.
Trots den ökade anonymiteten finns en stark vilja att skapa trygghet och gemenskap. Många bidrar genom att hälsa på sina grannar (88 procent), hålla uppsikt över området (54 procent) och hjälpa vid behov (45 procent).
”Central del”
– Hela branschen behöver en ökad förståelse för hur granngemenskap påverkar trygghet och trivsel, särskilt i flerbostadshus. Det är en central del av arbetet med att utveckla bostadsområden där människor känner sig hemma och vill stanna kvar, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam.
För att stärka sammanhållningen i flerbostadsområden ser Wallenstam behov av att arbeta aktivt med sociala initiativ och boendemiljöer som uppmuntrar till spontana möten.
– Att bygga hem handlar inte bara om fastigheter – det handlar om att skapa en vardag där människor känner sig trygga och sedda. Om vi vill bryta anonymiteten måste vi utforma miljöer som gör det lättare för grannar att mötas naturligt, säger Hans Wallenstam.
Här kan du läsa hela undersökningen ”Ensamma tillsammans” och ta del av konkreta förslag på hur fastighetsbolag och boende kan motverka anonymiteten.
Från undersökningen:
88 % anser att grannrelationer är viktiga för trivsel och säkerhet
47 % i åldersgruppen 18-34 år upplever ensamhet
Varannan (50 %) som bor i lägenhet saknar kontakt med sina grannar
26 % av svenskarna upplever att det är svårare att skapa kontakt med sina grannar i dag än för ett decennium sedan
58 % menar att det beror på ökad anonymitet och en mer reserverad attityd grannar emellan
38 % uppger att de i dag interagerar mer med sina grannar digitalt än genom direkta möten
43 % menar att bostadsområden präglas av mindre samhörighet än förr
Endast 39 % erbjuder stöd vid akuta situationer – och bara 25 % av de yngre
Färre boende i lägenhet (30 %) jämfört med i hus (46 %) uppger att de erbjuder hjälp vid akuta situationer
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 22–29 januari 2025. Totalt intervjuades 1025 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är
riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).