SVERIGE
Om du har sålt eller löst in aktier och andra värdepapper förra året ska du ta upp försäljningen i deklarationen. Det gäller också för dig som sålt, bytt eller betalat med kryptovaluta. Enligt Skatteverket så har den som ska redovisa transaktioner mycket att vinna på att deklarera digitalt.
I år är det nästan en halv miljon deklaranter som ska ta upp försäljning av värdepapper i deklarationen. Banker och kreditinstitut lämnar normalt en kontrolluppgift till Skatteverket när någon sålt eller löst in värdepapper.
Beräknas i e-tjänsten
För att beräkna överskott eller underskott av kapital måste hänsyn tas till de kvittnings- och kvoteringsregler som finns. I aktiehistoriken på Skatteverkets webbplats finns information om historiska händelser på svenska noterade bolag. Det framgår bland annat när emissioner och splittar har skett.
– Väljer du att deklarera i e-tjänsten utförs beräkningen av ditt överskott eller underskott automatiskt, säger Skatteverkets specialist värdepapper Leo Lindersköld i ett pressmeddelande.
Den som inte känner till inköpspris på sina aktier kan även använda en schablonmetod. Den innebär att 20 procent av försäljningspriset, efter avdraget för bankavgiften eller courtaget, används som omkostnadsbelopp.
Så deklarerar du krypto
Även försäljning, byte eller betalning med en kryptovaluta ska redovisas i deklarationen. När försäljningspris och omkostnadsbelopp fylls i räknar e-tjänsten automatiskt ut vinst eller förlust. Krypto finns inte med i den förtryckta deklarationen, utan man måste själv redovisa all handel som varit under året.
På Skatteverkets webbplats kan du hitta mer information och hålla dig uppdaterad. Här hittar du räkneexempel, deklarationsguide och annat som kan vara till hjälp inför att du ska lämna in din deklaration.
– Förluster vid kryptohandel är avdragsgilla till 70 procent. Eftersom vinster och förluster för kryptovaluta inte får kvittas mot varandra fullt ut behöver du redovisa vinster och förluster var för sig, säger Anna Olofsson, specialist krypto, Skatteverket.
Schablonmetod för krypto
Schablonmetoden, där 20 procent av försäljningspriset används som omkostnadsbelopp, får inte användas när kryptovaluta redovisas. Det är också viktigt att spara underlag på transaktioner för att kunna visa anskaffningskostnad. Avseende kryptovalutor får Skatteverket en hel del frågor om hur decimaltal ska redovisas i e-tjänsten eftersom det inte går att skriva in decimaler.
– Avrunda till närmaste heltal, i många fall noll, och skriv hur stor andel du har sålt under övriga upplysningar, säger Anna Olofsson, talesperson krypto.
Investeringssparkonto
De som handlat med värdepapper på ett investeringssparkonto, ISK, behöver inte redovisa försäljningarna alls. Istället beräknas en schablonintäkt som redan är förifylld i deklarationen.
Sista dag att deklarera är den 2 maj.