ANNONS

Händer som håller upp färgglada pratbubblor
Foto: Freepik

Insändare: ”Fågelinfluensan visar varför skolköken i Oskarshamn bör byta kyckling mot växtbaserat”

ANNONS

INSÄNDARE

Fågelinfluensan visar varför skolköken i Oskarshamn bör byta kyckling mot växtbaserat

Fågelinfluensan har åter slagit till i Sverige.

Dagens Industri rapporterade nyligen om masslakten av 400 fasaner på slottet Trolle Ljungby utanför Kristianstad, ett dystert bevis på att smittan är tillbaka.

Jordbruksverket har utlyst högriskområden i stora delar av södra Sverige, med skärpta regler för att skydda tamfåglar.

Men detta är bara tillfälliga åtgärder – som att sätta plåster på ett blödande sår.

”Ohållbart system”

Grundproblemet bottnar i den industriella fågeluppfödningen – ett ohållbart system som hör hemma i historien.

Precis som vi nu avvecklar minkindustrin är det hög tid att göra detsamma med fågelindustrin.

Fågelinfluensan är ingen nyhet, men dess spridning har eskalerat de senaste åren.

Den hotar inte bara tamfåglar och vilda fåglar, utan även människors hälsa.

WHO varnar för att H5N1-viruset kan mutera och bli starten på nästa pandemi.

Varje gång smittan sprids i trånga, stressfyllda djurbesättningar ökar risken för att viruset anpassar sig till människor.

Historien visar mönstret: svininfluensan, covid-19 och nu fågelinfluensan – alla kopplade till djurindustrin som en grogrund för zoonoser.

”Måste förändras i grunden”

I en tid av klimatkris och pandemihot är det uppenbart att dagens matsystem måste förändras i grunden.

Att hålla fåglar i trånga stallar är inte bara en smittorisk – det skadar klimatet, den biologiska mångfalden och folkhälsan.

Ändå fortsätter samhället att ösa miljarder i subventioner till en industri som upprepade gånger visar sig ohållbar.

Hur länge ska vi acceptera detta?

Alternativen finns redan.

Växtbaserade proteiner som baljväxter erbjuder näringsrika, klimatsmarta måltider utan risk för pandemier.

De kräver mindre mark, vatten och energi, minskar utsläppen och eliminerar behovet av antibiotika och importerat foder.

En växtbaserad livsmedelsproduktion skulle stärka Sveriges matsäkerhet, skapa gröna jobb och göra oss mindre sårbara för globala kriser.

”Förnuftigt”

När minkindustrin nu avvecklas i Sverige är det ett logiskt steg – djurplågeri, smittorisker och oetiska metoder väger tyngre än argumenten för att behålla den.

Samma logik gäller för fågelindustrin, fast med ännu större insatser.

Att ställa om till växtbaserat är inte extremt – det är förnuftigt.

För skolköken i Oskarshamn handlar det om att välja en framtid där maten inte bara mättar, utan också skyddar djur, miljö och folkhälsa.

Linda Lindström and Jonas Norberg, den ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

+1
6
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
8

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS