SVERIGE
Under 2024 bötfälldes 438 personer i Sverige för nedskräpning. Det är en ökning med 29 procent mot året innan och det högsta antalet utdelade böter sedan skräpboten infördes år 2011. Trenden visar att allt fler bötfälls sedan lagen ändrades för tre år sen – nu kan även den som fimpar fel få böter.
Det är olagligt att skräpa ner i Sverige. Den som skräpar ner kan få böter eller till och med fängelse om nedskräpningen är mer omfattande. Mindre nedskräpning, till exempel om du slänger snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor eller andra engångsartiklar, kan leda till en skräpbot på 800 kronor. Sedan 2022 är också småskräp, så som cigarettfimpar och tuggummin, inkluderat i boten.
Femdubblats de senaste fem åren
Nya siffror från Polismyndigheten visar att antalet utdelade nedskräpningsböter har ökat kraftigt de senaste tre åren, och mer än femdubblats de senaste fem. Under 2024 bötfälldes 438 personer för nedskräpning. Det är en ökning med 29 % mot året innan och det högsta antalet utdelade böter sedan skräpboten infördes år 2011.
– Varje utfärdad bot stärker normen att det aldrig är okej att lämna skräp efter sig. Det är ett kraftfullt verktyg som skickar en tydlig signal om att varje individ behöver ta sitt ansvar för en renare miljö, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.
Kommunerna där det utfärdats flest böter
Kommunerna där det utfärdats flest böter under 2024 är Malmö (69) följt av Västerås (35), Stockholm (33), Uppsala (30), Göteborg (19), Lund (15), Örebro (11), Järfälla (9), Helsingborg (8) och Botkyrka (8). I Kalmar län har totalt 5 böter delats ut under 2024. Tre i Kalmar kommun och två i Nybro kommun
För att sätta skräpboten i jämförelse med något delades det ut nästan 156 000 böter för hastighetsöverträdelser i trafiken under 2024 enligt Polismyndigheten.
– Fortkörning tas på stort allvar eftersom det är farligt och dyrt för samhället. Nedskräpning är också ett allvarligt problem som kräver samma tydlighet i regler och konsekvenser. Vi ser gärna att fler böter delas ut så det får samma förebyggande effekt som en fortkörningsbot, säger Johanna Ragnartz.
Tre sätt att komma undan skräpböter
- Skräpa inte ner – använd i stället närmsta papperskorg, en skräppåse, din ryggsäck eller ficka om du behöver göra dig av med skräp.
- Byt ut vanliga produkter som ofta blir till skräp – exempelvis be om flergångsmugg till takeaway-kaffet istället för engångsmugg eller ta med egen flergångspåse istället för att köpa en plastpåse. Då är risken för nedskräpning mindre.
- Om du röker, fimpa på rätt sätt – släck cigaretten ordentligt och släng den i en papperskorg. Eller använd en fickaskkopp.
Nästan alla svenskar vet att det är olagligt
Enligt en Novusundersökning från 2024 som Håll Sverige Rent låtit göra svarar 9 av 10 svenskar att de vet eller tror att det är olagligt att skräpa ner. Lika många vet eller tror också att det kan leda till böter. Bara en av tio erkänner att de har skräpat ner under det senaste året.
Läs mer i Skräpbarometern för 2024 (PDF)