SIMPEVARP
På måndagseftermiddagen togs det historiska spadtaget för Blykallas elektriska testreaktor på OKG:s kärnkraftsanläggning i Simpevarp norr om Oskarshamn. På plats var bland annat Sveriges energi- och näringsminister samt vice statminister Ebba Busch (KD).
Den klassiska spadtagsceremonin ägde rum vid på OKG:s kärnkraftsanläggning i Simpevarp i närvaro av Sveriges energi- och näringsminister samt vice statminister Ebba Busch (KD). Det var ett historiskt ögonblick när Blykalla bröt mark för den elektriska testreaktor som ska byggas på platsen. Det markerade också en viktig milstolpe för svensk kärnkraftsinnovation och ett stort steg mot Blykallas mål att bygga Europas första avancerade SMR.
”Detta är början på avancerade SMRer i Sverige, och vi är otroligt stolta över att ha nått denna milstolpe tillsammans med våra partners Uniper, OKG, ABB, NCC, KTH med flera”, säger Blykallas vd Jacob Stedman.
Ny generation kärnkraft
Projektet drivs av Swedish Modular Reactors AB som är ett samarbete mellan Uniper och Blykalla.
– Det här är en historisk dag för svensk energiförsörjning. SMR AB tar nu ett första konkret steg mot en ny generation kärnkraft som kan bidra till ett stabilt och hållbart elsystem, säger Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige i ett pressmeddelande.
Lockar nya talanger
Testreaktorn kommer inte att producera elektricitet eller laddas med kärnbränsle. I stället ska den testa processer och säkerhetsfunktioner för en blykyld SMR-reaktor som Blykalla utvecklar. Den första fullskaliga SMR-enheten planeras ha en kapacitet på 70 megawatt, med möjlighet till enheter på 140 megawatt.
– Detta initiativ stärker Sveriges position inom kärnkraftsinnovation och skapar en plattform för forskning, kompetensutveckling och framtida energiöverenskommelser. Vi ser redan nu hur engagemanget gynnar våra befintliga anläggningar och attraherar nya talanger till branschen, säger Johan Svenningsson.
FAKTA / OM PROJEKTET
Anläggningen byggs av Swedish Modular Reactors AB, ett 50–50 joint venture mellan Uniper och Blykalla. Blykalla planerar att lämna in en formell ansökan för sin första SMR under 2025, med målsättning att ha reaktorn i drift vid decennieskiftet. Projektet har fått finansiering på 300 miljoner kronor, varav 100 miljoner från Energimyndigheten.
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.