SVERIGE
Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att förbereda den största tandvårdsreformen på 20 år. Det handlar om att förbättra tandvårdens högkostnadsskydd för äldre. Många äldre tvingas välja bort tandvård av ekonomiska skäl, vilket är oacceptabelt, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.
Regeringen har beslutat att ge Försäkringskassan i uppdrag att förbereda införandet av den nya tandvårdsreform som syftar till att förbättra tandvårdens högkostnadsskydd. Den första etappen av reformen ska träda i kraft den 1 januari 2026 och kommer att omfatta personer som är 67 år eller äldre.
– Denna tandvårdsreform är den största på 20 år och vi prioriterar äldre, en grupp som ofta har sämre mun- och tandhälsa. Många äldre tvingas välja bort tandvård av ekonomiska skäl, vilket är oacceptabelt, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).
Historisk tandvårdsreform
– Äldres munhälsa är grundläggande för både livskvaliteten och hälsan. Forskning visar att försämrad munhälsa kan leda till andra sjukdomar, vilket understryker vikten av att äldre personer får större tillgång till tandvård, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).
– Vi påbörjar nu genomförandet av en historisk tandvårdsreform i Sverige och det är oerhört glädjande att första etappen är i rullning. För oss är det här en mycket prioriterad välfärdsfråga, säger Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna.
Försäkringskassan ska samarbeta med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket i arbetet och löpande informera Socialdepartementet om hur arbetet fortskrider. En skriftlig slutredovisning av uppdraget ska lämnas senast den 2 mars 2026.