ANNONS

Folksamling
Genrebild: Freepik

Färre invandrade från tredje land till Sverige för att jobba

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

De senaste årens ökade arbetskraftsinvandring från länder utanför EU/EES minskade under 2023. SCB konstaterar att det är högutbildade personer som i mindre utsträckning sökt sig till Sverige för att arbeta.

– Antalet personer med yrken som kräver hög kvalifikationsnivå minskade med 1 000 mellan 2022 och 2023, säger analytiker Paula Kossack i ett pressmeddelande från SCB.

År 2023 folkbokförde sig 8 300 arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES i Sverige. Det var färre än 2022 då 10 400 kom till Sverige. Antalet högutbildade arbetskraftsinvandrare har ökat under de senaste tio åren – bortsett från det första pandemiåret 2020. Från att därefter ha återhämtat sig, och fortsatt att öka, minskade denna grupp under 2023.

Flest högutbildade män

Sett till kvalifikationer är högutbildade i majoritet bland dem som flyttar från tredje land till Sverige för att arbeta. De med låga kvalifikationer utgör endast 10 procent. Bland de som folkbokförde sig i Sverige 2023 var 71 procent män och 29 procent kvinnor. De flesta arbetskraftsinvandrare var unga. Medianålder år 2023 var 33 år.

Merparten av arbetskraftsinvandrarna kom från Asien, följt av Europa utanför EU/Norden. Den största gruppen arbetskraftsinvandrare kom från Indien (27 procent), följt av Kina, Turkiet, Balkanländer utanför EU, Iran, Storbritannien, Ryssland, Brasilien och USA.

Över hälften kvar

Mellan 2001 och 2023 har 110 900 arbetskraftsinvandrare från tredje land folkbokfört sig i Sverige. Av dessa var 64 200 personer kvar i Sverige och arbetade år 2023.

– Det är ett betydande tillskott av kompetens till arbetsgivare i Sverige, kommenterar nationalekonom Fredrik Andersson.

Störst andel av arbetskraftsinvandrarna 2022, som också var sysselsatta 2022, arbetade inom branschen programvaruproducenter och datakonsulter. Sett till yrkeskategori är arbete inom Informations- och kommunikationsteknik (IKT) och ingenjörsyrken vanligast. Inom gruppen ingenjörer och civilingenjörer finns en klar dominans av personer från Indien, följt av Turkiet och Kina. Andelen från Indien är ännu större inom IKT-yrken.

FAKTA / Arbetskraftsinvandring

Rapporten ”Work in Sweden” är framtagen av SCB inom ramen för regeringsuppdraget om att attrahera och behålla internationell kompetens.

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS