OSKARSHAMNS KOMMUN
Förskolans kostym är för stor.
Det föds helt enkelt för få barn.
Barnskötare i Oskarshamns kommun kan därför komma att bli omskolade till något annat.
Det berättar kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) på en pressträff på onsdagen.
Han pratar om ”en övertalighet i förskolan”.
”Oerhört låga”
– Födelsetalen är oerhört låga, säger Andreas Erlandsson.
– Vi brukar ligga mellan 300 och 350 under ett normalår. Under 2024 var vi nere på 255 barn. Det är klart att det påverkar våra verksamheter. Men vi vill behålla vår kompetens i stor utsträckning som möjligt. Vi kan kanske erbjuda andra utbildningar – för att de i stället behövs inom andra områden i kommunen. Den processen har påbörjats nu. Men vi har inte bråttom. Vi har precis börjat titta på det och inlett diskussioner om en väg framåt. Föds det inga barn, så är det svårt att ha förskolor, tillägger han.
Kommer ni att säga upp förskollärare?
– Nej, det tror jag inte. Vår ambition är att vi inte ska säga upp någon. Vi vill i stället omskola människor, då de behövs inom andra områden i vår kommun.
Du tänker exempelvis på äldreomsorgen?
– Ja, både LSS och äldreomsorgen. Men det finns även andra yrken. Vi har väl drygt hundra olika yrken inom kommunen. Men vi behöver titta på detta. Det är välfungerande personer som är attraktiva på arbetsmarknaden. Det gäller för oss, som stor arbetsgivare, att ta tillvara på den kompetensen. Efter en utbildning kan de fungera i andra yrkesroller, svarar Andreas Erlandsson.
”Vill inte säga upp någon”
– När det gäller förskollärare, så har vi ett måltal om att 65 procent av personalpersonerna inom förskolan ska vara förskollärare och 35 procent ska vara barnskötare. Vi har inte nått upp till det än.
Ni kommer inte att säga upp några barnskötare heller?
– Nej, men det troligaste är att vi kommer att erbjuda barnskötare andra yrken inom Oskarshamns kommun. Men vi vill inte säga upp någon.
Hur kan man vända trenden när det gäller antalet födda barn?
– Jag tror att det här är kopplat till samhällsutvecklingen. Dels handlar det om hur många kvinnor det finns i de aktuella åldersgrupperna. Tittar man bakåt, så kan man se hur det har svängt. Det hänger ihop med krig och lågkonjunkturer och samhällspåverkan. Vi lever i en orolig värld nu. Det handlar exempelvis om vad som händer på andra sidan Atlanten. Det handlar också om ekonomin, hög inflation och om att vi har ett krig i vårt närområde. Det är svårt att få livet att gå ihop. Det är nog väldigt många faktorer som samverkar. Faktorer som vi inte kan styra över i stadshuset i Oskarshamn, men givetvis ska vi försöka skapa så stor trygghet som möjligt för människor i vårt närområde. Men låga födelsetal är en av de största utmaningarna för hela västvärlden just nu. I många av Europas länder ser det ännu dystrare ut, säger Andreas Erlandsson.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.