ANNONS

Stensjö by
Foto: Attraktiva Oskarshamn

Nu finns det möjlighet att söka tjänster för arbete i den unika kulturmiljön i Stensjö by

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

STENSJÖ BY

Kungliga Vitterhetsakademien söker en lantbrukare som på heltid ska sköta huvudansvaret för jordbruk och djurhållning på kulturreservatet Stensjö by utanför Oskarshamn. Man söker också en sommarvikarie samt sommarpersonal till Thilias café.

Stensjö by är en unik kulturmiljö som visar hur det såg ut vid sekelskiftet 1900 och ska utvecklas till ett kunskaps- och utvecklingscenter för historiskt landskapsbruk.

Gamla tiders småbruk

År 2020 utsågs byn till Kalmar läns första kulturreservat och idag arbetar fem personer med trädgård, landskap, skog och djurskötsel samt matförädling och kafé. Kungliga Vitterhetsakademien, som förvaltar Stensjö by sedan 1960-talet, söker nu en lantbrukare som vill vara med och utveckla kulturmiljön.

”Det är en unik möjlighet att, tillsammans med kollegor på plats och med stöd av skötselråd och extern expertis, delta i utvecklingsarbetet och jobba mot den kulturhistoriska målbilden. Under årstidens växlingar kommer du att medverka till att återskapa upplevelsen av gamla tiders småbruk i den småländska skogsbygden”, skriver Kungliga Vitterhetsakademien i arbetsbeskrivningen.

Stensjö by
I byn finns omkring femton kor och en tjur av rasen rödkulla samt ca 30 helsingefår, några grisar och höns. Under sommarhalvåret går inhyrda kor i skogsbetena. Arkivfoto: Peter A Rosén

Möjlighet till bostad

Av arbetsbeskrivningen framgår det att det rör sig om en heltidstjänst med krav på dokumenterad, gedigen erfarenhet av växtodling och djurhållning. För den som är intresserad finns det möjlighet till bostad i byn som omfattar 576 hektar varav 14 hektar åker, 81 hektar betesmark, 417 hektar skog och 44 hektar impediment. Det utmärkande med Stensjö by är de stora sammanhängande arealerna med naturbetesmark.

”Ett typiskt inslag är de kilometerlånga gärdesgårdarna som hägnar in inägor, beten och fägator. Små åkrar, slåttermarker, beteshagar och utmarker med skogsbete präglar landskapet. Byns stora betydelse ligger i att hus och ägor bildar en enhet som är ursprunglig. Boningshus och ekonomibyggnader, totalt ca 50 till antalet, ligger samlade i en klungby, vilket var vanligt på många håll i Småland innan laga skifte genomfördes under 1800-talet”, skriver Kungliga Vitterhetsakademien.

Sommarvikarie på gården

Kungliga Vitterhetsakademien söker också en sommarvikarie som vill arbeta i en kulturhistorisk miljö under de intensiva sommarmånaderna med alla på gården förekommande sysslor.

”Arbetsuppgifter som förekommer är bland annat lieslåtter, räfsning och hässjning, tillsyn av gårdens djur, skötsel av trädgårdar och grönsaksland samt skörd till kaféet, framgår av arbetsbeskrivningen.

Stensjö by
Stensjö by är ett populärt besöksmål året om, med tyngdpunkt på sommaren. Besöksfaciliteter såsom toaletter, stor parkering, kafé, grillplats, museum samt vandringsleder finns. Läsarfoto: Cezary Plichta

Populärt besöksmål

Stensjö by är ett populärt besöksmål på sommaren och Kungliga Vitterhetsakademien söker även kafépersonal till byns kafé som håller öppet under helgerna från mars, under påsklovsveckan samt onsdag till söndag från maj till september.

”Tilias kafé är inrymt i ett äldre hus med tidstypisk inredning och stor trädgård, Stensiögården. Kaféet andas tidigt 1900-tal med i huvudsak lokalproducerade ekologiska råvaror. Menyn är ett kaffe-kaka-smörgåskoncept, med vissa enklare lunchrätter. Det förekommer också bokade luncher eller middagar för grupper. Kaféet är en central nod i besöksmålet Stensjö by och du kommer att bidra till att det är en mötesplats för alla som besöker Stensjö by”, skriver Kungliga Vitterhetsakademien.

”Vid vackert väder finns flera sittplatser i trädgården, annars erbjuder salen en fin miljö för en fikastund. Lite som att gå på kaffekalas till tant Tilia, som bodde i huset vid sekelskiftet 1900”.

Kungliga Vitterhetsakademien

Sista dag att söka tjänsterna är 9 februari. Mer information om tjänsterna finns på Kungliga Vitterhetsakademiens hemsida.

+1
6
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS