ANNONS

Reception på sjukhus
Foto: Freepik

3 971 kvinnor i Kalmar län fick inget HPV-test: ”Mycket upprörande”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KALMAR LÄN

Dagens Nyheter avslöjade nyligen att de svenska regionerna valt bort HPV-test för livmoderhalscancer på 155 000 kvinnor i hela landet och att antalet svåra cancerfall bland dessa kvinnor nu är överrrepresenterade. I Kalmar län är antalet drabbade kvinnor 3 971 enligt DNs granskning.

Ett gynekologiskt cellprov, eller HPV-test som det heter, görs på kvinnor för att se om det finns cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen. I Sverige kallas alla kvinnor mellan 23 och 49 år till cellprovskontroll vart femte år och kvinnor mellan 50 och 64 år vart sjunde år. Efter 64 år blir du inte längre kallad, men kan boka tid själv enligt Socialstyrelsen och Nationellt vårdprogram för cervixcancerprevention.

2017 tog regionerna fram en gemensam strategi.

– Inga kvinnor skulle lämna screeningprogrammet utan att erbjudas ett hpv-test, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi på Karolinska institutet och ansvarig för registret som hanterar alla resultat från det nationella screeningprogrammet.

Kvinnor drabbade i onödan

Enligt den granskning som DN har gjort så tog det uppemot sex år för regionerna att byta testmetod. Ett gap i uppstod i systemet och under tiden hann 155 000 kvinnor, varav 3 971 i Kalmar län, över 70 år lämna screeningprogrammet utan att göra ett hpv-test. Dessa kvinnor, som är födda mellan 1947 och 1952, har fortfarande inte gjort något test trots att testmetoden nu finns i alla regioner.

Mellan åren 2020 till 2022 fick totalt 94 kvinnor i den här åldersgruppen livmoderhalscancer vilket kan låta lite men i en majoritet av fallen – 76 procent – upptäcktes cancern i ett sent stadium. Då hade den redan spridit sig till andra organ och blivit svår, eller omöjlig, att bota. Det kan jämföras med livmoderhalscancer som upptäcks genom screening, då är andelen cancer i ett sent stadium endast 3 procent.

– Det är mycket upprörande, säger Joakim Dillner till DN.

Hur många kvinnor i Kalmar län som drabbats av livmoderhalscancer framgår inte av DN:s granskning.

Läs hela DN:s granskning här!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS