ANNONS

Broschyren Om krisen eller kriget kommer
Foto: MSB

Funktionsnedsatta personer riktar kritik mot MSB:s information vid kris och krig

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Organisationen DHR riktar kritik mot MSB:s uppdaterade broschyr Om krisen eller kriget kommer. Finns det tillgängliga skyddsrum, kan jag få hjälp vid ett strömavbrott om hissen inte funkar och hur gör jag med mediciner som måste förvaras i kyl? Inte ens i den gula broschyren finns info om hur en person med rullstol ska söka skydd.

– När jag ringde MSB fick jag veta att jag skulle vända mig till de enskilda fastighetsägarna för att ta reda på om ett skyddsrum är tillgängligt. Jag ska alltså själv kolla vart och ett av skyddsrummen för att eventuellt hitta något som jag kan komma in i med rullstol?

Det säger Ritva Korva i Degerfors, som blev besviken när hon läste den gula broschyren Om krisen eller kriget kommer från MSB.

– Vi får alltid till svar att vi ska ta hjälp av grannar och allmänhet. Då borde väl även allmänheten få info om att de förväntas hjälpa personer med särskilda behov, såsom oss med funktionsnedsättning. Men i stället för info i broschyren så hänvisas till webbplatser.

Person sitter i rullstol
Hur ska en rullstolsbunden ta sig till skyddsrum, finns det plats och kan jag komma in? Det är några av frågorna som känns oklara enligt DHR. Foto: Freepik

Otydligt vem som är ansvarig

Lena Haglöf i Stockholm har också reagerat på den knapphändiga informationen i broschyren.

– Den mest konkreta informationen står under “Utrymning” och lyder “Du som inte klara dig på egen hand kan få hjälp att utrymma samt akut boende och mat på platsen du kommer till.” Men det står inte vem som är ansvarig för detta så jag vet ändå inte vem jag ska vända mig till.

Exkluderade

På sidan 28 i broschyren finns rubriken “Du som har behov av extra stöd” som avser alla typer av funktionsnedsättningar och behov, vilket gör att punkterna blir alltför övergripande.

– Råden är så allmänt hållna att de knappt är några råd, säger Lena Haglöf.

– Slutligen hänvisas till msb.se och krisinformation.se, säger Lena Haglöf, men det är ju stora grupper bland människor med behov av extra stöd som verkligen inte är digitala.

DHR och andra delar av funktionsrättsrörelsen har vid flera tillfällen varit i kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Nu när den helt färska broschyren utkommer till alla svenska hushåll är det en besvikelse att vi återigen är exkluderade.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS