ANNONS

Lussekatter och tallris
Foto: Freepik

Är populära lussekatten på väg att försvinna?

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Lussekatt, lussebulle, saffransbulle eller djävulskatt? Kärt barn har många namn, och en ny undersökning på Arla.se visar att Sverige är delat. En sak är dock säker – det saffransgula bakverket har en självklar plats i det svenska jul- och luciafirandet.

I en rykande färsk och saffransdoftande undersökning på Arlas receptsajt svarar drygt sex av tio 18–34-åringar att de kallar de klassiska bakverken för “lussebullar”. Bland 35-plussare är förhållandet det omvända; nästan åtta av tio kallar dem för “lussekatter”.

– Oavsett om man säger “lussekatt” eller “lussebulle”, kan vi konstatera att de saffransgula godsakerna engagerar och verkar ha en självklar plats i det svenska jul- och luciafirandet, säger Karolina Sparring, kock och matinspiratör på Arla i ett pressmeddelande.

Smör, Kesella eller margarin?

Hur de ska bakas tycks svenska folket vara mer överens om: med smör. I undersökningen svarar 66 procent att de bakar sina lussekatter (ja, vi är traditionalister) med smör och 22 procent använder en kombination av smör och Kesella. Bara 12 procent svarar att de föredrar margarin.

– Med smör blir bullarna luftigare och med Kesella blir de lite matigare. Smakmässigt så lyfter smöret fram saffranet medan bullar som är bakade med Kesella blir lite fräschare. Så en kombination av de båda är absolut inte fel, säger Karolina Sparring och fortsätter:

– Det finns många olika varianter och de flesta har nog redan sin favorit, därför tänkte vi passa på att dela några tips som tar lussekatterna till nästa nivå – oavsett vilka ingredienser man föredrar.

Så tar du lussekatterna till nästa nivå

1. Maxa smaken

För att lussekatterna ska smaka extra mycket saffran kan du blanda ner saffran redan när du värmer mjölken. Har du ännu mer tid kan du koka upp en kastrull med en halv deciliter socker och en halv deciliter vatten med en påse saffran och låta dra över natten.

2. Snåla inte med knådandet

Knåda degen ordentligt, för hand eller i bakmaskin, så att glutentrådarna bildas och gör degen lätt att jäsa.

3. Saftiga russin

Lägg russinen i blöt i tio minuter innan du trycker ner dem i bullarna så blir de saftigare, då russinen inte suger i sig vätskan ur bullarna.

4. Varmluft eller inte?

Över- och undervärme är bättre än varmluft när du gräddar. Om du ändå vill använda varmluftsfunktionen – sänk temperaturen med 25 grader.

5. Extra glans

Ett litet trick är att pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem ur ugnen, så blir de glansiga och fina.

FAKTA / Om undersökningen

Undersökningen genomfördes via en frivillig enkät på Arlas receptsajt Arla.se. Enkäten var öppen mellan den 2 och 10 december 2024 och besvarades av 1458 personer.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS