NÄRINGSLIV
Att starta eget företag är en spännande resa fylld med både möjligheter och utmaningar. För att minimera juridiska risker och bygga en stark grund för ditt företag finns det vissa juridiska överväganden att ha i åtanke.
Frida Treschow, grundare av advokatfirman Treschow & Partner, ger fem viktiga tips för dig som funderar på att starta eget företag:
1. Välj rätt bolagsform
Ett av de första besluten du måste fatta är vilken bolagsform som passar ditt företag bäst. Varje bolagsform – enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag eller aktiebolag – har olika juridiska och ekonomiska konsekvenser. Enligt Treschow & Partner är det viktigt att tänka på att välja en bolagsform som inte bara speglar dina nuvarande behov, utan även dina framtida mål. “Ett aktiebolag kan vara särskilt lämpligt för den som planerar att växa snabbt eller ta in externa investerare,” förklarar Frida Treschow, grundare av advokatfirman.
2. Säkerställ nödvändiga tillstånd och registreringar
Beroende på vilken bransch du planerar att verka inom kan du behöva särskilda tillstånd. Till exempel kräver företag inom finans, sjukvård och vissa hantverksyrken särskilda licenser eller godkännanden från myndigheter. Enligt Treschow & Partner är det ett vanligt misstag att underskatta vikten av korrekt dokumentation i början av verksamheten. “Att starta utan rätt tillstånd kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive verksamhetsförbud,” varnar firman.
3. Skydda dina immateriella tillgångar
För många företag är varumärket en av de viktigaste tillgångarna. Registrera ditt varumärke för att skydda ditt företagsnamn, logotyp eller andra kännetecken som särskiljer dig från konkurrenterna. Treschow & Partner understryker vikten av att vara proaktiv i dessa frågor: “Immateriella tillgångar är ofta avgörande för ett företags konkurrenskraft och bör skyddas så tidigt som möjligt,” menar Frida Treschow.
4. Skapa tydliga avtal med dina partners och leverantörer
Avtal är grundläggande för att undvika missförstånd och juridiska konflikter. När du startar eget är det vanligt att samarbeta med partners, leverantörer och kanske även investerare. Enligt Treschow & Partner är tydliga och juridiskt bindande avtal en nyckel till framgång. “Oavsett storleken på ditt företag är det alltid bäst att konsultera en jurist för att säkerställa att alla avtal är korrekta och rättvisa,” råder firman.
5. Säkra ditt företags arbetsrättsliga skyldigheter
Om du planerar att anställa personal är det viktigt att förstå dina arbetsrättsliga skyldigheter. Detta innefattar allt från anställningsavtal och arbetsmiljöansvar till försäkringar och regler kring arbetstid. Treschow & Partner påminner om att tydliga anställningsavtal inte bara skyddar arbetsgivaren utan även stärker relationen med de anställda: “Genomtänkta avtal är en grund för att bygga en positiv företagskultur.”