ANNONS

Läkare med stetoskop
Foto: Freepik

Sveriges läkarförbund: ”Vi är glada över att våra protester har gett resultat”

ANNONS

SVERIGE

Idag presenterades utredningen om offentliganställdas plikt att rapportera papperslösa till polisen och Migrationsverket. Läkarförbundet har från början varit kritiska till initiativet. Utredningen föreslår nu en rad undantag, bland annat för vården.

– En anmälningsplikt för vårdanställda strider mot grundläggande etiska regler för hälso- och sjukvården och FN-konventioner. Vi är glada över att våra protester har gett resultat och att utredningen landat i det självklara – att man inte kan kräva att vårdpersonal ska anmäla vårdsökande, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet i ett pressmeddelande på tisdagen.

Vård ska ges efter behov

Av utredningen framgår att hälso- och sjukvården är ett av de områden som ska undantas. Läkarförbundet har varit kritiska till förslaget om informationsplikt från början och tog i början av 2023 initiativ till en kampanj med namnet Jag är läkare – inte gränspolis som snabbt spred sig och plockades upp av många andra yrkesgrupper inom välfärden.

Så sent som i slutet på oktober manifesterade förbundet tillsammans med andra fackföreningar i välfärdssektorn mot anmälningsplikt på Sergels torg i Stockholm.

– Kritiken från läkarkåren har varit massiv. Vård ska ges efter behov oavsett den vårdsökandes juridiska status. Det är otänkbart för oss att våra medlemmar ska tvingas anmäla patienter, därför är vi glada över att våra åsikter har fått gehör, säger Sofia Rydgren Stale.

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Varje lördag får du ett mejl med veckans mest lästa och läsvärda artiklar, tips om aktuella evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS