ANNONS

Kvinna som röker en cigarett
Foto: Freepik

Så många svenskar röker cigaretter dagligen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

I Sverige har rökningen minskat stadigt under lång tid, men fortfarande är det 5,4 procent i befolkningen som röker dagligen och skillnaderna mellan olika grupper är stora. Ny statistik från Folkhälsomyndigheten visar också att användningen av e-cigaretter och nikotinsnus ökar och är vanligast bland unga 16–29 år.

Statistiken som presenteras av Folkhälsomyndigheten kommer från årets nationella folkhälsoenkät Hälsa på lika villkor, som sedan år 2004 skickas ut till personer som är 16 år och äldre.

Stadig minskning

I Sverige har den dagliga rökningen minskat stadigt under flera decennier. Minskningen sammanfaller med olika breda tobaksförebyggande insatser, bland annat förbud mot tobaksreklam, skattereglering, åldersgräns och rökfria miljöer ute och inne. År 2024 uppger 5,4 procent av befolkningen i åldrarna 16–84 år att de röker tobak dagligen.

Stora skillnader syns fortfarande i befolkningen utifrån faktorer som utbildning, inkomst och sysselsättning. Bland personer med förgymnasial utbildning röker till exempel nästan 11 procent dagligen, jämfört med ungefär 3 procent bland personer med eftergymnasial utbildning.

– Statistiken visar tydligt hur viktigt det är att stärka det förebyggande arbetet, för att öka jämlikheten i hälsa och minska de skadliga effekterna av att använda tobaks- och nikotinprodukter, säger enhetschef Joakim Strandberg i ett pressmeddelande.

Vanligast bland unga

Användningen av e-cigaretter och nikotinsnus ökar i befolkningen, och är vanligast bland barn och unga i åldern 16–29 år. Omkring 20 procent i den här åldersgruppen uppger att de använder nikotinsnus dagligen eller ibland. Drygt 10 procent i samma ålder använder e-cigaretter dagligen eller ibland.

– Det här är en bekymmersam utveckling som behöver brytas. Barn och unga är särskilt känsliga för att utveckla beroende, och vi vet att unga personer som använder e-cigaretter eller snus också röker i större utsträckning, säger Joakim Strandberg.

Hälsorisker kan inte uteslutas

Kunskapsläget om olika tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar varierar. Det beror bland annat på hur länge produkterna har funnits på marknaden och hur mycket forskning som bedrivits. Även om kunskapen om hälsoriskerna i vissa fall är begränsad så kan hälsorisker inte uteslutas. Tobaksrökning är förknippat med särskilt stora hälsorisker, men alla tobaks- och nikotinprodukter innehåller skadliga ämnen och kan leda till beroende.

Folkhälsomyndigheten följer kontinuerligt forskningen och den samlade kunskapen om olika tobaks- och nikotinprodukters hälsorisker och skadeverkningar.

+1
1
+1
0
+1
0
+1
4
+1
0
+1
3
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS