ANNONS

Deltagare på KSO-möte i Östhammar
Studiebesök vid SFR i Forsmark. Foto: KSO

Kärnkraftskommuner i möte om ny kärnkraft och slutförvar: “Intressant och spännande tid”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ÖSTHAMMAR/OSKARSHAMN

Kärnkraftskommunerna Samarbetsorgan, KSO, har haft ett möte i Östhammar mellan den 14-15 november. Vid mötet deltog ett 20- tal representanter från dels Varbergs, Östhammars och Oskarshamns kommuner och dels ledamöter i de lokala säkerhetsnämnderna vid de tre kärnkraftverken i operativ drift.

Mötet med KSO präglades av den pågående processen kring ny kärnkraft och domstolsbesluten kring Kärnbränsleförvaret och utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark samt Inkapslingsanläggningen vid mellanlagret Clab i Oskarshamn.

“En viktig, intressant och spännande tid för KSO och medlemskommunerna”, konstaterar KSO:s ordförande Andreas Erlandsson (S) från Oskarshamns kommun.

Andreas Erlandsson
Andreas Erlandsson (S) är ordförande för Kärnkraftskommunerna Samarbetsorgan. Foto: Oskarshamns kommun

Studiebesök hos SKB

Den första dagen genomfördes ett studiebesök hos Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, ute vid SFR. Mötet inleddes med att Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande, informerade om kommunen och satsningar som görs i Norduppland. I Östhammars kommun finns två av Upplands läns största arbetsgivare nämligen Forsmarksverket med 1 200 anställda och Sandvik Coromant i Gimo med 1 400 anställda.

Sedan en tid finns “Partnerskap Norduppland” med 25 medlemmar från olika sektorer i samhället. 25 miljarder kronor ska investeras i Upplands län de kommande åren. Viktiga frågor som måste hanteras gäller kompetensförsörjning och boende. Arbetslösheten är låg i Östhammars kommun.

Kärntekniska anläggningar

Peter Selting, avdelningschef säkerhet, miljö och kvalitet, informerade om SKB:s verksamhet och i synnerhet byggnationen av Kärnbränsle/Slutförvaret och utbyggnaden av mellanlagret Clab och Inkapslingsanläggningen i Oskarshamn den pågående utbyggnaden av SFR. Dessutom informerade Niclas Meltzen, säkerhetschef på Forsmarksverket om Vattenfalls förstudie rörande eventuell livstidsförlängning av driften vid reaktorerna Forsmark 1-3 med 20 år till totalt 80 år samt Vattenfalls förstudie kring ny kärnkraft vid Ringhalsverket i Varberg.

En busstur genomfördes också på området där Kärnbränsleförvaret ska byggas och där SFR-utbyggnaden pågår. Studiebesöket är också ett led i att fortbilda ledamöterna i de lokala säkerhetsnämnderna inom kärnteknikområdet och vid detta tillfälle särskilt de kärntekniska anläggningarna i Östhammars kommun.

Samverkansprojekt

Den andra dagen ägnades åt ett styrelsemöte. För Kärnkraftskommunernas del präglas nu verksamheten av satsningen på ny kärnkraft och de förstudier som pågår i Nyköpings, Oskarshamns och Varbergs kommuner. Kärnkraft har inte byggts i Sverige på över 40 år och därför är det viktigt att berörda kommuner finns med tidigt i lokaliseringsprocessen och att en öppen dialog och kommunikation sker med kommunerna från både statens, myndigheternas och industrins sida.

Det är angeläget att kommunerna har kompetens och lokal acceptans hos invånarna för etablering av ny kärnkraft, som i de nuvarande kärntekniska kommunerna. KSO-kommunerna deltog i ett samverkansmöte kring ny kärnkraft den 6 november med den nationella kärnkraftssamordnaren Carl Berglöf. Olika offentliga aktörer såsom länsstyrelser, regioner och befintliga kärntekniska kommuner och nya intresserade kommuner deltog. Ett samverkansprojekt kommer nu att genomföras. Från mötet kan konstateras att förutsättningarna är väldigt olika för dessa 14 kommuner.

Pilotprojekt i tre KSO-kommuner

Vid styrelsemötet informerade även projektledare Anders Hallberg, Naturvårdsverket, om myndighetens regeringsuppdrag för att underlätta kommuners planering och arbetssätt med tillståndsprocesser för effektivare etablering av ny kärnkraft genom medel till pilotprojekt. Regeringen har avsatt 5 miljoner kronor 2024 och ytterligare 5 miljoner kronor 2025 till att höja beredskapen kring ny kärnkraft i kommunerna.

Detta avser pilotprojekt där både etablerade kärntekniska och nya kommuner har kunnat söka pengar före den 12 november. Bland KSO-kommunerna har Oskarshamn, Varberg och Östhammar sökt medel till intressanta pilotprojekt som bland annat rör både etablering av ny kärnkraft och andra fossilfria energislag samt plan- och miljöfrågor i samband med processerna. Naturvårdsverkets beslut förväntas i början på december.

Deltagare på mötet

Från kommunerna och de lokala säkerhetsnämnderna deltog följande förtroendevalda och tjänstepersoner:

  • Oskarshamn och LSN Oskarshamnsverket: Andreas Erlandsson, KSO:s ordförande (S), Lucas Lodge, Sven Gunnar Persson, Leif Axelsson och Marcus Fridlund  (Västerviks kommun)
  • Varbergs kommun och LSN Ringhalsverket: Jeanette Qvist Kent Norberg , Lukas Axelsson Nord, Morgan Börjesson och Annika Hedman (Kungsbacka kommun)
  • Östhammars kommun och LSN Forsmarksverket: Fabian Sjöberg, Lisa Norén, Måns Lorichs, Lennart Owenius, Erik Rudolfsson, Jonas Lennström, Börje Wennberg (Tierps kommun), Anna Bergsten och Kersti Ingemarsson.
  • KSO: Ted Lindquist

FAKTA / KSO

Nätverket för de fyra kärnkraftskommunerna, KSO, har funnits sedan 1977. Syftet är att utbyta erfarenheter mellan kommunerna där den gemensamma nämnaren är att de har kärntekniska anläggningar. Medlemmar är Nyköpings, Oskarshamns, Varbergs och Östhammars kommuner. KSO:s ordförande är kommunalrådet Andreas Erlandsson (S), Oskarshamns kommun, och vice ordförande är kommunalrådet AnnCharlotte Stenkil (M), Varbergs kommun. Samordnare är Ted Lindquist.

+1
5
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS