ANNONS

Oskarshamns sjukhus
Oskarshamns sjukhus. Foto: Peter A Rosén

Insändare om Oskarshamns sjukhus: “Är förtroendekrisen en medveten strategi?”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

INSÄNDARE

Är förtroendekrisen en medveten strategi?

När jag läser om den förtroendekris som just nu utspelar sig på Oskarshamns sjukhus, kan jag inte låta bli att se ett välbekant mönster. För oss som arbetat länge inom offentlig sektor är detta tyvärr inget nytt.

Varje gång nedskärningar eller nedläggningar ska genomföras, tycks samma steg följas som på beställning.

Först tas förutsättningarna för att bedriva en god verksamhet bort.

Resurser försvinner, arbetsmiljön försämras, och personalen får ta allt större bördor. Sedan tillsätts ett ledarskap som ingen på golvet har förtroende för. Detta får personalen att börja sluta självmant, vilket förenklar för ledningen att motivera ytterligare neddragningar. När motståndet väl är försvagat, tillsätts en utredning, ofta vinklad till nedläggningens fördel, för att legitimera processen.

“Beställd”

Inte sällan kallas det även in en extern utredare från exempelvis företagshälsan, som gör en så kallad “extern utredning”. Denna är såklart beställd av arbetsplatsens ledning och resultatet lutar därför alltid till deras favör, på bekostnad av de anställda. Vakta er tunga om detta blir verklighet. Håll er till sanning, sak och fakta.

Dessa chefer som just nu är föremål för kritik verkar ha blivit en symbol för denna strategi. Personalens förtroende är borta, och många upplever att arbetsmiljön blivit ohållbar. Men istället för att agera, låter regionledningen chefen fortsätta. Frågan måste ställas: är detta av ren oförmåga, eller är det en medveten strategi?

“Enorma”

Det är också värt att notera att både sjukhuschefen i Oskarshamn och verksamhetschefen för medicinkliniken bor långt från Oskarshamn, i Karlskrona respektive Kalmar. Vad har de egentligen att förlora på en nedläggning i Oskarshamn, eller en förtroendekris i Oskarshamn? Väldigt lite, om något alls. Deras verklighet är inte kopplad till vår verklighet. Men konsekvenserna för Oskarshamn och dess invånare är enorma.

“Kämpa på! Ge inte upp! Ni har folket med er!

Van medarbetare inom offentlig sektor

Till regionens ledning vill jag säga:
Om ni inte agerar nu, kommer denna förtroendekris att bli en långvarig skada för både er och vården i Kalmar län. Hur ska invånarna lita på er när ni inte lyssnar på vare sig personal eller medborgare?

Och till er som bor i Oskarshamn:
Fråga er vem som verkligen bär ansvaret: Är det Kalmarpolitikerna i regionen som ligger bakom denna systematiska avveckling och förtroendekrisen? Eller är det tjänstemännen i Kalmar som drar i trådarna? Oavsett så är det politikerna som tar besluten, alltid.

Till er anställda på sjukhuset: fundera på om det inte är just så, att denne chef får vara kvar just för att få er att ge upp och sluta självmant. De har inget att förlora på det.

Men Oskarshamn har massor att förlora. Kämpa på! Ge inte upp! Ni har folket med er!

Van medarbetare inom offentlig sektor

+1
41
+1
5
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS