ANNONS

Mattias Adolfson Regionråd (S)
Foto: Region Kalmar län

Medicinakuten i Oskarshamn läggs ned: Regionrådet Mattias Adolfson (S) förklarar varför

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

I ett pressmeddelande som skickades ut förra veckan berättade Region Kalmar län att lasarettet i Oskarshamn ska förvandlas till ett så kallat närsjukhus och att medicinakuten kommer att försvinna.

Varför lägger majoritetspartierna – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – ned den?

Vi ställer frågan till Mattias Adolfson (S), som är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård (bilden).

Han svarar så här via e-post:

”Målbilden är ett hälso- och sjukvårdssystem som bättre möter morgondagens utmaningar. Det är av yttersta vikt att vi använder resurserna rätt och erbjuder våra länsinvånare en vård som gör bäst nytta. Oskarshamns sjukhus har potential att utveckla ett nytt närsjukvårdskoncept som ger förutsättningar för närmare omhändertagande. Ett led i det arbetet är att primärvården och medicinkliniken ska hitta nya arbetssätt tillsammans. Det kan handla om att äldre eller de mest sköra patienterna får möjlighet att läggas in på medicinkliniken direkt i stället för att sitta och vänta på akutmottagningen.”

“Ett annat arbetssätt”

”Det innebär att dagens medicinakut i Oskarshamn ersätts med ett annat arbetssätt. Akutmottagningen i Oskarshamn har sedan många år tillbaka en begränsning i vilka patienter de har möjlighet att ta emot. I dagsläget bedöms många akutfall, redan i ambulansen, ha behov av att köras direkt till Västervik eller Kalmar för att få rätt vård. Det är ett viktigt arbete som ska göras på våra tre sjukhus framöver, framför allt i uppdraget att utveckla Oskarshamns sjukhus till ett närsjukhus. Det kommer att bli förändringar och utformningen ska verksamheten nu jobba fram, chefer och medarbetare, tillsammans”, skriver Mattias Adolfson, som betonar att ”målet är att det ska bli så bra och patientsäkert som möjligt”.

Akutmottagningen på Oskarshamns sjukhus
Akutmottagningen på Oskarshamns sjukhus. Foto: Peter A Rosén

Hur mycket sparar ni på detta och när kommer medborgarna att märka av förändringarna?

”Det handlar inte primärt om att spara pengar utan om att skapa en mer patientsäker och anpassad vård. Det handlar om att kunna leverera rätt vård, på rätt plats och i rätt tid. Förändringen kommer att ske stegvis.”

“Inriktningen är att skapa ett närsjukvårdskoncept med allmänmedicin som bas. Exakt hur, ja, det ska nu medarbetarna och cheferna tillsammans utarbeta”

Mattias Adolfson (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvården i Region Kalmar län

Kommer akutmottagningen och snabbspåret på Oskarshamns sjukhus finnas kvar i någon form när förändringarna är sjösatta? På vilket sätt i sådana fall?

”Inriktningen är att skapa ett närsjukvårdskoncept med allmänmedicin som bas. Exakt hur, ja, det ska nu medarbetarna och cheferna tillsammans utarbeta.”

Vid vilken typ av akuta besvär kan man räkna med att 1177 hänvisar medborgare i mellanlänet till Oskarshamns sjukhus när förändringsarbetet är genomfört? Och vid vilken typ av besvär kan medborgare räkna med att bli hänvisade till Kalmar eller Västervik? Och vem betalar för resorna på cirka 14 mil, tur och retur?

”Det är frågor som denna som medarbetarna nu ska titta på och se över. Det politiken har pekat särskilt på i inriktningsbeslutet är att den tidskritiska strokevården och hjärtövervakningen ska finnas kvar. När det gäller sjukresor så står regionen redan idag för kostnaden för den enskilde patienten.”

Vid riktigt allvarliga tillstånd är det 112 som gäller. När jag intervjuade hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist i fredags, så lät det som att ambulansverksamheten kommer att få mer att göra framöver, i och med att många kommer att transporteras med ambulans mellan Oskarshamnsområdet och Västervik/Kalmar? Innebär det att ambulansverksamheten kommer att få mer resurser? Hur tänker ni där?

 ”Jag utesluter ingenting, men i dagsläget är det för tidigt att uttala sig om det.”

Varför gör ni om Oskarshamns sjukhus till ett så kallat närsjukhus?

”Det görs för att gå i takt med invånarnas behov. Vi vill se ett hälso- och sjukvårdssystem som bättre möter morgondagens utmaningar. Till exempel vill vi arbeta mer med direktinläggningar som innebär att de patienter som allra oftast ligger timtals på akuten i väntan på vårdplats kan läggas in direkt. Det blir ett mer humant omhändertagande – inte minst för våra mest sköra äldre. Detta bygger också på en ökad samverkan mellan exempelvis primärvården och den hemsjukvård som bedrivs av kommunerna.”

Varför använder ni ordet utveckling när det rör sig om en degradering? Om det handlade om en utveckling, så skulle väl alla akutsjukhus omvandlas till närsjukhus när möjligheten uppstår, eller? Hur tänker ni där?

”Jag kan inte understryka nog hur fel det är att tala om en degradering. Det handlar inte om att lägga ned eller spara pengar. Det handlar om att använda nya arbetssätt för att bättre nyttja samhällets resurser för att ge mer patientsäker vård. Vi investerar och har investerat hundratals miljoner kronor på Oskarshamns sjukhus. Genom denna omställning skapas nya vårdplatser, fler kommer bli opererade i Oskarshamn, vi utvecklar första linjens hälso- och sjukvård och förändrar arbetssätten på vår medicinklinik med patienternas bästa i fokus.”

Vad är ett närsjukhus i er värld?

”Det finns ingen entydig definition, men det handlar om att vägen in till sjukhuset ska bli tydligare. Grunden som jag ser det är arbetet med direktinläggningar. Men exakt hur det ska se ut i Oskarshamn ska medarbetarna och cheferna i Oskarshamn nu utarbeta.”

Nära vård talas det om, men för vem? Är det nära vård för Scaniaarbetaren i Oskarshamn, exempelvis, som får en komplicerad sårskada på arbetstid och tvingas åka cirka sju mil för att få vård?

”Den akuta kirurgin i Oskarshamn avvecklades för över 20 år sedan. Komplicerade sårskador skickas redan idag till Kalmar eller Västervik. Denna förändring syftar också till en ökad tydlighet för ambulanser kring till vilket av länets sjukhus som är aktuellt för varje enskild patient.”

Oskarshamn är länets motor. Här ligger Scania, vi har många tunga industrier och kärnkraftverket ligger utanför Figeholm. Borde inte länssjukhuset ligga i Oskarshamn? Hur tänker ni där? Varför är det självklart med ett akutsjukhus i Västervik och ett länssjukhus i Kalmar? Är det inte lika viktigt att ha ett akutsjukhus i Oskarshamn?

”Vi har den struktur vi har i länet sedan decennier tillbaka. Vi har också investerat hundratals miljoner i att bygga upp våra sjukhus, det ska vi fortsätta att göra. Vi ska nyttja de styrkor som finns på respektive sjukhus och se till att en patientsäker vård levereras. Vår inriktning är att utveckla samtliga tre sjukhus i länet.”

Kan ni garantera att folk i mellanlänet får akutvård när de behöver den även i fortsättningen?

”Ja, detta ska göra det enklare att få rätt vård, på rätt vårdnivå, i rätt tid”, skriver Mattias Adolfson.

Mattias Adolfson (S), regionråd i Region Kalmar län
Mattias Adolfson (S) vid Oskarshamns sjukhus under valrörelsen 2022. Arkivfoto: Peter A Rosén

Foto: Region Kalmar län (överst)

+1
5
+1
2
+1
1
+1
3
+1
1
+1
0
+1
80

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS