ANNONS

Insändare: “Är Region Kalmar läns vårdsatsningar verkligen hållbara?”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

INSÄNDARE

Är Region Kalmar läns vårdsatsningar verkligen hållbara?

I en nyligen publicerad debattartikel presenterade SCV-majoriteten en rad ambitiösa satsningar för Region Kalmar läns vård inför 2025. Med löften om allt från längre öppettider på hälsocentraler till bättre tillgång till gynekologisk vård och kortare köer inom BUP, låter det som att regionen har svaren på alla invånarnas behov. Men frågan är: är dessa satsningar verkligen genomförbara och hållbara på sikt?

Ekonomisk ansvarighet och finansiering

SCV-majoriteten framhåller att budgeten är ”ansvarsfull” och ”krona för krona finansierad.” Men hur ser den långsiktiga planen ut för att täcka alla dessa satsningar? Det är lätt att lova stora förbättringar, men har man gjort en realistisk analys av kostnader och eventuella framtida skattehöjningar? Utan transparens kring hur varje krona ska spenderas blir det svårt för oss invånare att känna tillit till budgetens hållbarhet.

Längre öppettider och ökade resurser

Ett av förslagen är att hälsocentralerna ska få längre öppettider, vilket ska öka tillgängligheten och avlasta akutsjukvården. Även om detta låter lovande, är det oklart om regionen har resurser och personal för att bemanna dessa utökade tider. Personalbristen inom vården är redan ett välkänt problem – hur ska regionen kunna rekrytera och behålla den personal som krävs för att täcka dessa behov?

Första linjens gynekologi – en vårdfråga?

En annan satsning handlar om att flytta delar av gynekologin till hälsocentralerna. Syftet är att förbättra tillgången till gynekologisk vård för kvinnor i regionen. Men hur säkerställs kvaliteten när gynekologi, som är ett specialistområde, hanteras av generalister? Är det rimligt att tro att hälsocentralerna kan erbjuda samma vårdkvalitet som specialistklinikerna? Kanske riskerar vi att vården för kvinnor försämras i stället för att förbättras.

Kortare köer inom BUP – men hur?

Regionen lovar även att minska köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Detta är en viktig satsning, särskilt med tanke på den ökande psykiska ohälsan bland unga. Men vilka konkreta åtgärder har SCV-majoriteten för att rekrytera mer personal inom ett område som redan präglas av stor personalbrist? Hur ska regionen garantera att denna satsning inte bara kortsiktigt minskar köerna, utan även är hållbar på lång sikt?

Bemanningsberoendet – en svår balansgång

Det talas om minskat beroende av bemanningsföretag, vilket påstås ha resulterat i att fler sjuksköterskor valt fast anställning. Men är detta en hållbar utveckling, eller riskerar vi att bemanningsproblemen återvänder om de fasta anställningarna visar sig vara för betungande? Stabilitet och kontinuitet är viktiga för kvaliteten inom vården, men utan långsiktig planering för personalens arbetsmiljö kan detta bli svårt att uppnå.

Invånarnas förtroende för regionens vård

Region Kalmar län har fått höga betyg inom akutsjukvård och specialistvård, och det är glädjande. Men invånarnas förtroende måste bygga på mer än statistik och löften – det kräver en vård som faktiskt levererar. En långsiktigt hållbar och kvalitativ vård kräver mer än kortsiktiga budgetlöften. Om SCV-majoriteten menar allvar med att förbättra vården i regionen måste de vara transparenta med sina planer och visa att dessa satsningar är realistiska.

Sammanfattning

Som invånare i Region Kalmar län förtjänar vi svar. Hur ska de utökade öppettiderna finansieras? Finns det tillräckligt med personal för att täcka vårdbehoven? Och hur säkerställs att första linjens gynekologi inte försämrar vårdkvaliteten för kvinnor? Det är viktigt att vi inte bländas av löften om förbättringar utan kritiskt granskar om satsningarna verkligen är genomförbara och hållbara över tid.

Låt oss hoppas att SCV-majoriteten är redo att besvara dessa frågor och visa att de har en realistisk plan för framtidens vård i Region Kalmar län.

Engagerad medborgare

Genrebild: Freepik

+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS