ANNONS

Arla mjölkbil
Foto: Arla/Håkan Johansson

Arla höjer priset på mjölk för bönderna

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

På fredagen höjde Arla mjölkpriset till bönderna för sjunde månaden i följd. Ersättningen stiger med cirka 34 öre per kilo både för konventionell och ekologisk mjölk.

Från och med idag, den 1 november, får bönderna inom Arla mer betalt för sin mjölk. Kilopriset på både konventionell och ekologisk mjölk stiger den 1 november med 33,8 öre. Efter höjningen blir det så kallade a contopriset för konventionell mjölk 606,7 öre per kilo och 684,7 öre per kilo för ekologisk.

Det stigande mjölkpriset hänger främst samman med utvecklingen på världsmarknaden för mejeriprodukter. Mängden mjölkråvara har helt enkelt inte räckt till för att möta behoven hos en växande världsbefolkning. Den här obalansen mellan utbud och efterfrågan har drivit upp priserna.

Långsiktiga spelregler

Huvudskälet till att produktionen inte ökat trots att ersättningen till bönderna gått upp stavas osäkerhet. I flera länder runtom i Europa diskuteras nu olika typer av miljöregleringar som helt kan kasta om de ekonomiska förutsättningarna för lantbrukarna.

– Många mjölkbönder har en investeringshorisont på 20–30 år. Då behövs förstås långsiktiga spelregler och konkurrenskraftiga villkor, säger Arlas Sverige-vd Cecilia Kocken och fortsätter:

– Hållbarhet kostar, därför är det viktigt att vi kan göra ytterligare en höjning av ersättningen till våra ägare, Arlabönderna. Det bästa du som konsument kan göra för att stötta svenska bönder, stärka svensk livsmedelsberedskap och samtidigt bidra i utvecklingen av en mer hållbar matproduktion är att aktivt välja produkter från bondeägda företag som Arla.

FAKTA / Arlas mjölkpris

Arlas 8 000 mjölkbönder, varav 2 000 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete

Detta påverkar mjölkprisets utveckling:

  • De globala mjölkvolymerna är stabila.
  • Försäljningen till dagligvaruhandeln fortsätter att vara stark.
  • Industri- och dagligvarumarknaderna fortsätter att stiga, drivna av en stadig stark efterfrågan.

Foto: Arla/Håkan Johansson

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS