ANNONS

Uniper har nått halvvägs i nedmontering av fyra reaktorer: “Ett av Sveriges största industriprojekt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SIMPEVARP/BARSEBÄCK

De radiologiska rivningarna av de stängda reaktorerna på Barsebäck och OKG har nu nått en viktig milstolpe. Hälften av den tunga utrustningen har monterats ned, lyfts ut och friklassats eller mellanlagrats. Efter fyra år av avvecklingsarbete håller projektet både budget och tidsplan.

– Vår strategi att riva fyra reaktorer samtidigt ger oss unika fördelar. Vi lär oss längs vägen och förbättrar metoderna så att det blir ännu säkrare för vår personal. Vi är nöjda med att arbetet rullar på enligt plan, säger Johan Lundberg, vd, OKG (bilden).

Nedmontering av kraftverken

Rivningsprojektet, som bekostas av Kärnavfallsfonden, har en prislapp på cirka 11 miljarder kronor. Fonden finansieras av kärnkraftsbolagen själva och används för att hantera allt från det använda kärnbränslet till den fullständiga nedmonteringen av kraftverken.

– Det här är ett av Sveriges största industriprojekt just nu. Vi tar vårt ansvar för kärnkraftens restprodukter och sluter cirkeln som påbörjades på 70-talet, säger Johan Svenningsson, vd, Uniper Sverige.

Johan Svenningsson VD Uniper
Johan Svenningsson, vd Uniper. Foto: Uniper

Radiologisk rivning

Cirka 95 procent av allt rivningsavfall på Barsebäck och OKG friklassas och återvinns. Resterande del skickas till slutförvaring.

– Vi är på god väg att avsluta den radiologiska rivningen på Barsebäck till 2028. Genom säker nedmontering visar vi att vi kan ta ett helhetsansvar och på så sätt banar vi även väg för framtidens elproduktion, säger Åsa Carlson, vd, Barsebäck.

“Det här är ett av Sveriges största industriprojekt just nu.”

Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige

FAKTA / NEDMONTERING & RIVNING I SVERIGE

I Sverige sker nedmontering och rivning av Barsebäck 1 och 2 samt Oskarshamn 1 och 2 i ett gemensamt samordnat program som planeras för perioden 2020–2028. Strategin för den radiologiska rivningen är att riva verken inifrån och ut, så att det mest aktiva avfallet tas bort först. Det handlar främst om reaktortankarna och dess innehåll. Därefter följer en systematisk genomgång av hela anläggningen, där olika delar monteras ned enligt en synkroniserad och gemensam tidplan för BKAB och OKG.

Foto: Uniper Sverige

+1
1
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
+1
5

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS