ANNONS

Energibolaget Turn Energy bygger två solcellsanläggningar i Mönsterås

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS

Nu inleder Turn Energy två nya projekt i Mönsterås. Ett i Högemåla och ett i Åsevad. Parken i Högemåla planeras omfatta ungefär 11 hektar med en förmåga att producera el motsvarande driften av 570 svenska hushåll per år, medan den i Åsevad blir 7 hektar stor med en förmåga att producera el motsvarande 380 hushåll. Parkerna är planerade att stå klara under 2026 . 

Sveriges energibehov ökar och solenergi kan byggas snabbare än andra kraftslag. En del av Sveriges mark är lågproducerande, varav många hektar skulle kunna användas till förnyelsebar energi. Solenergibolaget Turn Energy bygger, äger och förvaltar solcellsparker. Målet är att Turn Energy ska stå för 15 procent av all solenergi som produceras i Sverige till 2028. Nu inleder Turn Energy två nya projekt i Mönsterås. 

– Vi är väldigt glada att kunna inleda projekt i Högemåla och Åsevad. Vi vill göra skillnad på riktigt och bidra till mer energiproduktion i Sverige som också kommer från förnybara källor, säger Kenny Fogel, VD på Turn Energy i ett pressmeddelande. 

Ska producera hållbar energi

Projektet i Högemåla planeras omfatta ungefär 11 hektar mark, som idag består av en blandning av lågproducerande jordbruksmark och skogsmark. För att skydda artrikedomen på platsen kommer man exempelvis att placera ut en sandhög för att skapa en bra boplats för pollinatörer. Lägre döda träd lämnas kvar och några friska träd sparas som högstubbar, samtidigt som man också skapar ny död ved. Parken väntas producera 6,75 MWp per år – vilket motsvarar elkonsumtionen för ungefär 570 svenska hushåll per år. Projektet väntas vara klart under 2026.

Projektet i Åsevad planeras omfatta ungefär 7 hektar skogsmark med en förmåga att producera 4,5 MWp per år- motsvarande 380 svenska hushålls elkonsumtion per år. 

– Projekten medför att kommunen bidrar till att producera mer hållbar energi som blir ett välkommet bidrag till Sveriges energiförsörjning. Solparkerna innebär också en möjlighet för markägarna att utnyttja sin mark på ett sätt som inte bara genererar en långsiktig inkomstkälla utan också bidrar till att förbättra markens nyttjandegrad utan att påverka den på ett negativt sätt. Detta är en win-win-situation där marken kan fortsätta att användas för andra verksamheter parallellt med energiproduktionen, säger Gustav Alberius, utvecklingschef på Turn Energy.

Turn Energys mål är att bygga solparker i Sverige med kapacitet för 250 till 350 megawatt om året, med målet att sätta 1,500MW i drift till 2028, en elproduktion som motsvarar elkonsumtionen för nästan 128 000 svenska hushåll. 

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS