ANNONS

Polismannen har aldrig sett något liknande: BMW-förare döms för vansinneskörning på E22:an

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS

En polisman konstaterade att han aldrig har sett någon göra omkörningar vid sådana trafikförhållanden som en man i 25-årsåldern, med adress i Kalmar, gjorde på E22:an, i höjd med Mönsterås, den 29 augusti i år.

Nu döms mannen för brott mot trafikförordningen samt hastighetsöverträdelse.

Han ska betala 4 400 kronor i böter.

Den dömde – som har förnekat brott – körde i 103,8 kilometer i timmen på en 80-sträcka.

Den ovannämnda polismannen har berättat att det gick ut ett utrop om att en BMW framfördes på ett väldigt vårdslöst sätt.

Hade bråttom

Vid E22:an, i höjd med Mönsterås, hörde polismannen en motorstark bil som kom från Oskarshamnshållet. Han såg på registreringsnumret att det var den utropade bilen och det märktes att personen bakom ratten hade bråttom.

Vid det aktuella tillfället var det högintensiv trafik i båda körriktningarna – och ganska snart började bilisten i fråga göra omkörningar.

Enligt polismannen gjorde bilisten två omkörningar – och i samband med en av dem mätte polismannen upp den genomsnittliga hastigheten med instrumentet som han har i sin trafikbil.

Polismannen har berättat att det var fullsmockat med trafikanter på E22:an och att han var tvungen att haka på för att hela tiden se bilen. Han åkte i kapp bilisten och stoppade honom.

Polismannen har uppgett att det inte fanns någon förväxlingsrisk och att han använde sig av ett godkänt mätningsinstrument.

“Tillförlitlig metod”

”I målet är utrett att NN har kört personbil på den tid och plats som åklagaren påstått. Av åklagarens bevisning framgår att polisen mätt hastigheten genom så kallad genomsnittshastighetsmätning, att hastigheten var 103,8 km/h och att högsta tillåtna hastighet på sträckan var 80 km/h. Genomsnittshastighetsmätning bedöms vara en tillförlitlig metod för att mäta ett fordons hastighet om den utförs enligt gällande föreskrifter. Av bevisningen framgår att mätningen har utförts enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter och att föreskrivna dag- och veckokontroller av systemet genomförts. Det framgår också att det vid mätningen inte har funnits någon risk för förväxling mellan det fordon som NN körde och något annat fordon. Tingsrätten anser inte att NN:s uppgifter förtar värdet på den bevisning som åklagaren har presenterat. Tingsrätten bedömer därför att mätningen är korrekt och NN ska dömas för hastighetsöverträdelsen”, står det i domen, där rätten även slår fast att åtalet för brott mot trafikförordningen (de farliga omkörningarna) är styrkt.

Mannen har uppgett att han varken körde för fort eller gjorde farliga omkörningar.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
4
+1
3
+1
2
+1
2
+1
21

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS