ANNONS

INSÄNDARE: “Låt Kikeboskolan få nytt liv – riv inte kulturarvet!”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

Låt Kikeboskolan få nytt liv – riv inte kulturarvet!

Det är med stor sorg jag läser om kommunens beslut att riva Kikeboskolan, en byggnad med ett betydande kulturhistoriskt värde.

Att länsstyrelsen har stoppat rivningen är ett viktigt steg i rätt riktning. Bara för att kommunen har underlåtit att underhålla skolan genom åren, betyder det inte att de har rätt att nu riva den, till en kostnad av hela 8 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

“Man kan ställa krav”

Kommunen har redan investerat 2,5 miljoner kronor i sanering av marken och ytor inomhus. Att sälja skolan till en entreprenör vore inte bara en ekonomiskt smart lösning – det skulle också innebära att kommunen slipper ansvaret för byggnaden. Man kan ställa krav på entreprenören och att byggnaden och området ska fräschas upp redan under det första året och att projektet ska vara färdigbyggt inom fem år. 

Kikeboskolan ligger i en miljö som är helt fullständigt unik och har potential att bli en verklig tillgång för staden om den tas omhand på rätt sätt, i stället för att stå och förfalla.

“Stort behov av bostäder”

Med dagens ränteläge finns det dessutom bättre förutsättningar för entreprenörer att våga satsa. Det finns redan en entreprenör som vill köpa skolan och göra om den till lägenheter, och kommunen vet att det finns ett stort behov av bostäder i Oskarshamn. Att omvandla Kikeboskolan till boende är ett hållbart alternativ som både bevarar kulturarvet och bidrar till bostadsförsörjningen i vår stad.

Och vem skulle inte vilja bo i denna unika miljö, kanske till och med i sin gamla skola, där så många minnen finns bevarade?

Låt Kikeboskolan få nytt liv i stället för att rivas i onödan.

Lucas T 

Oskarshamn 

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
25
+1
1
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS