ANNONS

Torsten Dilot
Torsten Dilot Foto: Privat

ON välkomnar energiexperten Torsten Dilot som ny krönikör: “Energi är allt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Vi har härmed nöjet att välkomna energiexperten Torsten Dilot, med decennier av erfarenhet inom energibranschen, som nu ansluter till ON som ny krönikör. Med djup förståelse för de komplexa utmaningar och möjligheter som finns inom energisektorn, kommer han att dela med sig av sin kunskap och sina insikter för att ge dig som läsare en klarare bild av ett viktigt ämne som berör oss alla.

Är du nyfiken på hur energi påverkar din vardag? Vill du veta mer om vad som krävs för att säkerställa en stabil och hållbar energiförsörjning? Då har du möjlighet att fördjupa dig i ämnet tack vare vår nya krönikör Torsten Dilot. Med en bakgrund inom kärnkraft och ett brinnande intresse för energins oerhörda betydelse för hela samhället kommer han att ge oss en inblick i de tekniska aspekterna och energins betydelse för välfärden men också i de politiska beslut som formar vår energiframtid.

Hej Torsten, du är ny krönikör på ON. Vad är din bakgrund inom energi och el?

– Jag har jobbat och jobbar med energi och framför allt kärnkraft sedan 1988. Jag är civilingenjör Teknisk Fysik med examen från Lunds Tekniska Högskola hösten 1987. I min profession är jag reaktorsäkerhetsingenjör och specialist säkerhetsanalyser på ett av våra stora kraftbolag. Jag har sedan 2015 skrivit om energi och kärnkraft. Fått debattartiklar publicerade i såväl DN, SvD, NyTeknik, GP, samt i en del mer lokala medier som Västmanlands Läns Tidning, VLT och Gefle Dagblad, GD, säger Torsten Dilot.

Hur ser du på din roll som krönikör?

– Främst vill jag att mina krönikor ska vara informativa. Det är inte fel heller om läsaren kan se dem som underhållande också. Min avsikt är dock att inte de ska vara opinionsbildande i politisk mening, men menar man också med opinionsbildning att krönikorna ska lyfta fram fakta och fysikens lagar i så mån att om ett fossilfritt energisystem ska vara hållbart och samtidigt ha sin grund i de fysikaliska lagarna, så okej. Jag vill lyfta fram det vetenskapliga och egentligen borde energifrågan överhuvudtaget inte styras av politik, säger Torsten Dilot.

Vilka är dina främsta intresseområden inom energi och vilka aspekter av energi och elsystemet tycker du är mest intressanta och viktiga att belysa?

– Energins nytta och nödvändighet för allt i samhället. Ett energisystem som är hållbart ur flera aspekter. Leveranssäkert 24/7 året om och därmed pålitligt, fossilfritt och därmed klimatneutralt, stabilt både avseende produktion och prismässigt, ej för låga och ej för höga elpriser då för låga skrämmer bort investerare i nya kraftverk, för höga elpriser hämmar industrins tillväxt, välfärden och riskerar därför att degraderas och optimala energisystem som har potential innehålla de ovan nämnda punkterna, säger Torsten Dilot.

Vilka specifika ämnen inom energi och el skulle du vilja skriva om i dina krönikor?

– Politiken kommer man inte ifrån, helst vill jag dock hålla mig till fakta så långt det är möjligt. Energifrågan bör vara en fråga för experter och vetenskap. Teknikutvecklingen kommer givetvis att tas upp, liksom frågor om vad som påverkar elpriset. Första krönikan handlar dels om en kort historisk tillbakablick till människans gryning här på Jorden, dels om energins betydelse för samhälle och välfärd, säger Torsten Dilot.

Bidra till energidebatten

Hur vill du att dina krönikor ska bidra till debatten om energi och el i Sverige?

– Först och främst energins betydelse för välfärden i Sverige. Energi är allt. Det är väldigt många områden som bidrar till välfärden men utan pålitlig energi riskerar “allt” falla. Jag vill också bidra till debatten med kunskap på ett informativt och så lättfattligt sätt som möjligt. Genom att inte ge för djupa tekniska detaljer om det kan undvikas. Behövs det mera tekniskt djup kommer jag att dra paralleller med något vardagligt så att fakta eller möjligt budskap blir lätt att förstå, säger Torsten Dilot och fortsätter:

När jag var student hade vi en föreläsning i Medicinteknik där en professor i kardiologi jämförde ett hjärtbyte med en bypassoperation. Han sade att ett hjärtbyte var en “enkel” operation medan en bypassoperation var svårare. Ett hjärtbyte liknade han med att meka med en bilmotor med motorn avstängd medan en bypassoperation var som att meka med en bil med motorn igång.

Vilka andra krönikörer, journalister eller opinionsbildare inspirerar dig?

– Oj, det finns förstås några stycken. Mats Olsson (sportkrönikor i Expressen) och PM Nilsson i DI är kanske de första jag kommer att tänka på, Johan Hakelius minns jag kunde skriva läsvärda och eftertänksamma krönikor. Wolfgang Hansson och Mats Larsson för deras utrikespolitiska engagemang har också kunnat vara läsvärda, liksom Mats Knutson på SVT. Inte alltid man håller med dem men det är också viktigt att ta intryck från olika håll. Magda Gad är läsvärd, inte minst för hennes mod. Lotta Gröning  och Anna Dahlberg är ett par andra, säger Torsten Dilot.

Öka kunskapen om el och energi i hela landet

Hur ser du på kopplingen mellan energi och energikommunen Oskarshamn?

– OKG ligger ju i Oskarshamns kommun, så självfallet finns det frågor som är viktiga. Till exempel framtida majoritetsägare av OKG. Idag är som bekant tyska staten genom Uniper majoritetsägare, säger Torsten Dilot.

Hur kan du bidra till att öka kunskapen om energi och el bland Oskarshamnsborna?

– Generellt på samma sätt som jag vill bidra till att öka kunskapen om energi och el för hela svenska folket. Energi är inte en fråga för enskilda regioner i första hand utan för hela landet Sverige. Självfallet är det viktigt med “effekttäthet” även regionalt. Tänker då främst på Sydsverige som har den sämsta effekttätheten i hela Europa. En region är beroende av tillgång till energi (energi = effekten * tiden) för tillväxt, till exempel om olika företag behöver eller vill utvidga. Det är också väldigt märkligt att gränsen mellan SE3 och SE4 elområden går igenom Oskarshamns kommun, där tätorten hamnar i elområde 4 medan OKG kärnkraftverk ligger i elområde 3, säger Torsten Dilot.

Mindre politik mer tillväxt

Har du några idéer för dina kommande krönikor?

– Huvudämnet kommer att kretsa kring energins betydelse för välfärden och hur hela samhällets olika delar och funktioner hänger ihop. Krönikorna kommer också ta upp teknisk utveckling inom främst kärnkraft samt att den politiska situationen givetvis kommer att belysas, både inom Sverige och inom EU. En annan sak är tillståndsprocesser och miljöprövningar och hur löptiderna skulle kunna förkortas avsevärt, säger Torsten Dilot.

Hur ser du på utvecklingen av energi och elsystemet i Sverige på längre sikt?

– Främsta utmaningen är att få slut på långbänkarna och få spaden i jorden för utbyggd baskraft så att vi kan säkra och helst både utveckla och förbättra välfärden. En utmaning är också att få energifrågan att bli mindre politisk. Enda politiska kravet bör vara att framtida nya kraftverk ska vara fossilfria i sin produktion. I övrigt är det de fysikaliska lagarna och vetenskapen som ska ställa krav på det framtida energisystemet så att energibehovet tillgodoses för framtida tillväxt så att välfärden kan utvecklas, avslutar Torsten Dilot.

Lördagen den 19 oktober klockan 09.00 är det premiär för Torsten Dilots första energikrönika på ON och sen kommer det att publicerats en krönika en gång i månaden.

Foto: Privat

+1
11
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS