SVERIGE
8 av 10 ungdomar och en majoritet av äldre kvinnor träffar släktingar och vänner minst en gång i veckan. Det sociala umgänget är som lägst i 40-årsåldern, visar en ny rapport från SCB.
– Det fysiska umgänget är mest utbrett bland ungdomar mellan 16 och 19 år. 79 procent träffar någon släkting eller vän varje dag eller varje vecka, säger Göran Nordström, utredare på SCB.
Att träffa vänner är betydligt vanligare än att umgås med en släkting som man inte bor tillsammans med. Statistiken finns i en ny rapport om sociala relationer. Resultaten är hämtade från undersökningarna av levnadsförhållanden, ULF, från 2022.
Rapporten visar att det är betydligt vanligare att ha kontakt på distans, det vill säga genom brev, telefon, sms eller något socialt nätverk på internet.
Något tätare kontakt med vänner
25 procent har distanskontakt med någon släkting dagligen och 46 procent varje vecka. Men även distanskontakterna sker oftare med vänner. 33 procent har dagliga kontakter, med vänner och 40 procent har kontakt varje vecka.
– Kvinnor har något tätare kontakter med vänner och släktingar jämfört med männen, om man räknar ihop både fysiska kontakter och distanskontakter, säger Göran Nordström.
Enligt undersökningen är det ingen skillnad i de sammanlagda sociala kontakterna om man ser till grupper utifrån inkomst, bostad, utbildning samt svensk eller utländsk bakgrund.
Norge och Finland tar täten
Jämfört med andra EU-länder hamnar Sverige ganska långt ner på listan över sociala relationer. De tätaste kontakterna med vänner och släktingar har befolkningen i Cypern. Även Bulgarien, Portugal och Slovakien har höga andelar som umgås tätt med vänner och släktingar.
I Norden tar Norge och Finland täten bland dem som ofta träffar vänner och släktingar. Norge ligger i topp bland de nordiska länderna när det gäller distanskontakter.
FAKTA / Om statistiken
Undersökningarna av levnadsförhållanden, ULF, beskriver levnadsförhållanden för Sveriges befolkning 16 år och äldre inom ett antal områden: hälsa, ekonomi, boende, sysselsättning, välbefinnande och tillit, fritid, sociala relationer, medborgerliga aktiviteter, trygghet och arbetsmiljö.
2022 hade undersökningen en fördjupning med frågor om bland annat sociala relationer. Frågorna handlar främst om sociala relationer med människor i ens omedelbara närhet: familj, släktingar och vänner.
Uppgifterna kan jämföras med andra EU-länder eftersom undersökningarna om levnadsförhållanden är EU-reglerad och görs som EU-SILC (Statistics on Income and Living Conditions).
Foto: SCB & Freepik