ANNONS

Kommunjägare berättar om älgtjuren som sköts i Oskarshamn: Infektionsdrabbad 16-taggare

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

I helgen skrev vi om en älg som sprang lös i centrala Oskarshamn.

Kommunjägaren Bo Karlsson sköt den vid 07.20-tiden på söndagsmorgonen.

Han berättar att den infektionsdrabbade älgtjuren i fråga har besiktigats och det var älgflugor som låg bakom infektionen, enligt besiktningsmannen.

– Älgflugorna orsakar klåda och sår har uppstått efter att tjuren har kliat sig med hornen. Sedan har spyflugor och andra flygfän kommit och lagt ägg i såren. Älgen hade tusentals med fluglarver under det mumifierade skinnet. Där bak hade köttet ruttnat, säger Bo Karlsson till ON på tisdagskvällen.

Älgtjuren var alltså inte trafikskadad, vilket privatpersoner befarade när de såg den under den gångna helgen.

Älg
Foto: Bo Karlsson

– Besiktningsmannen berättade att han har besiktigat flera älgar som har blivit angripna på samma sätt. Älgflugorna suger blod, vilket leder till klåda – och tjuren kliar sig med hornen, vilket leder till infekterade sår. Hela älgen luktade ruttet. Där bak måste det ha varit kallbrand, det var helt dött. Jag har aldrig sett något liknande tidigare. En har skjutit älgar som har haft massor med älgflugor i pälsen, men jag har aldrig sett en älg som har varit angripen på det här sättet, säger Bo Karlsson, som är sammankallande för kommunjägarna i Oskarshamns kommun.

“En vecka tidigare var den här älgen i en trädgård i Kilen”

Bo Karlsson, sammankallande för kommunjägarna i Oskarshamns kommun

Var det allmänhet som ringde och tipsade er om älgen?

– Ja, en vecka tidigare var den här älgen i en trädgård i Kilen. Då fick jag en bild därifrån – och man kunde se att den var lite lustig i pälsen. Sedan fick de som jagar kring Gränerum skottillstånd, alltså tillstånd att avliva älgen. Jag var med där, men vi fick inte tag på den.

– På lördagskvällen fick jag en bild – då var älgen inne i en trädgård precis intill Björngatan i Oskarshamn. Då ringde jag till andra kommunjägare – och vi bestämde att vi skulle träffas och ta det när det blev ljust.

Du sköt den på Länsmansängen, eller?

– Ja, på den norra delen – på ängen ovanför rätta Länsmansängen.

Ni hade inte kunnat skjuta den på lördagskvällen, när det var mörkt – det går ju inte inne i en stad…

– Nej, du har inte en aning om vad som finns bakom i skottriktningen. Det kan vara folk på cykelbanor, med mera.

Älgen kunde uppenbarligen förflytta sig fortfarande…

– Ja, och för en vecka sedan sa de att han hoppade jättefint över ett staket i Kilen – och sedan sprang han söderut. Men han hade inte klarat sig länge till.

“Ryggskinnet hade lossnat från kroppen. Därunder fanns det mängder med fluglarver som hade ätit sig in i köttet”

Vilka plågor han måste ha brottats med, stackarn…

– Ja, och ryggskinnet hade lossnat från kroppen. Därunder fanns det mängder med fluglarver som hade ätit sig in i köttet.

Älg
Foto: Bo Karlsson

Hur gammal var älgen, enligt din bedömning?

– Det var en 16-taggare, så han var säkert 5 eller 6 år i alla fall. Det är tråkigt att det ska behöva sluta så för en sådan avelstjur.

– Hornen trillade av när han åkte i backen. Det fanns ingen näring från kroppen upp till dem, säger Bo Karlsson, som berättar att kommunjägarna fick skottillstånd av polisen på söndagsmorgonen.

Besiktningsmannen, som är läkare i Västervik och besiktningsman när det gäller vilda djur, kom ner från Misterhult, där han hade varit och jagat.

Älg
Foto: Bo Karlsson
Älg
Foto: Bo Karlsson

Hur ser det ut i övrigt för kommunjägarna just nu?

– Det har varit väldigt lugnt när det gäller vildsvin – på alla platser förutom ett område kring Mockebo. Där finns det många grisar för närvarande – men de som arrenderar marken ska ta tag i detta. Sedan har vi en liten vildsvinsgrupp som springer i Döderhultsdalen. Och en gris sköts vid Norrtorn i slutet av förra veckan, säger Bo Karlsson, som berättar att kommunjägarna under de senaste tre åren har skjutit drygt 330 vildsvin i Påskallavik, Oskarshamn och Figeholm.

“Problemälgar” skjuter ni inte särskilt ofta?

– Nej, de hittar vanligtvis ut ur stan på egen hand.

Har ni andra problemdjur, förutom vildsvin?

– Vi har, och har haft, många minkar i Ernemarområdet och vid bryggorna vid Brädholmen och Badholmen. De har även varit inne i båtarna och smutsat ner. Minkarna har vi tagit i fällor. När det har lugnat ner sig, så ska vi även skjuta av lite i Ernemar.

– Vi har dessutom ganska många rådjur i vissa områden. Vi får väl plocka väck en del i höst, säger Bo Karlsson.

Kajor, duvor och kråkor är det också gott om, på industriområdena bland annat.

Och på soptippen finns det råttor som är som katter, konstaterar Bo Karlsson.

+1
17
+1
0
+1
0
+1
1
+1
4
+1
13
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS