ANNONS

Hela denna sida är en annons

Kvinna vid dator

Räkna på sparande: Så stor blir din avkastning på sparkonto

ANNONS

SHOPPINGGUIDE

Att räkna på sitt sparande är viktigt för att förstå exakt hur hög din avkastning blir. Här berättar vi allt du behöver veta om att räkna ut sparande med ränta. Du kan också jämföra avkastningen på olika sparkonton via verktyget nedan, för att enklare välja det alternativ som gynnar ditt sparande bäst.

Om du sätter dina pengar på ett sparkonto med ränta kan du tjäna pengar på ditt sparande. Räntan gör att saldot på ditt sparkonto växer år efter år. Här går vi igenom hur du räknar på ditt sparande, vilket gör det enklare att välja det sparkonto som ger dig högst avkastning.

Räkna på sparande

Alla konton är inte sparkonton – spara på rätt sätt

Det första du kan göra för att tjäna pengar på ditt sparkonto är att se över så att du verkligen får ränta. Det är inte självklart, de flesta banker erbjuder bara ränta på vissa typer av konton. Det finns också olika räntesatser hos olika banker och på olika typer av konton hos din bank. Ofta får man högre ränta på konton där man låser pengarna över en viss tidsperiod.

Vad är ränta-på-ränta-effekten?

Ränta-på-ränta-effekten är det som gör att takten som dina insatta pengar växer med kommer öka år för år. Redan andra året som dina pengar sitter på sparkontot kommer ränta-på-ränta-effekten börja verka.

När banken betalar ut räntan för år två beräknas räntan inte på det belopp du först satte in, utan det totala saldot på ditt sparkonto (insättningsbeloppet plus första årets utbetalda ränta). Det innebär att räntan i kronor kommer vara högre år två än år ett, och år tre kommer den vara ännu högre.

Räkneexempel på ränta-på-ränta

I detta räkneexempel har du 5 % i ränta på ditt sparande.

  • Insatt belopp: 10 000 SEK
  • År 1 betalar banken ut 500 SEK. (10 000 x 0,05) Ditt saldo är nu 10 500 SEK.
  • År 2 betalar banken ut 525 SEK (10 500 x 0,05). Ditt saldo är nu 11 025 SEK
  • År 3 betalar banken ut 551,25 SEK (11 025 x 0,05). Ditt saldo är nu 11 575,25 SEK.

Ränta-på-ränta-effekten gör att summan banken betalar ut i ränta till ditt konto stiger för varje år som går – och takten den stiger med ökar också för varje år. Vid det trettionde året i räkneexemplet skulle banken betala in 2 058 SEK till ditt konto, och ditt totala saldo skulle uppgå till 43 219 SEK vid slutet av året.

Vad är skillnaden mellan ränta och avkastning?

De 2 058 kronorna i exemplet ovan kallas för avkastning – det belopp som du tjänar på ditt sparande varje år. Skillnaden mellan ränta och avkastning är att räntan alltid är en fast procentsats medan avkastningen är de pengar du faktiskt tjänar på sparkontot. Räntan är 5 % även år 30, när avkastningen är 2 058 SEK.

Hur man ska räkna ut ränta på sparande är en vanlig fråga, men inte helt korrekt formulerad. Räntan behöver du inte räkna ut, den står utsatt i villkoren för ditt sparkonto. Däremot kan det vara intressant att räkna ut avkastning på ditt sparande. Då vet du hur mycket du kommer tjäna på ditt sparkonto.

Så gör du för att räkna ut sparande med avkastning

I räkneexemplet för ränta-på-ränta-effekten räknades avkastningen fram ett år i taget. Detta är visserligen enkel matematik (beloppet multipliceras med så många hundradelar i decimaler som räntan är – 5 % = 0,0,5), men det tar lång tid om man vill räkna ut avkastningen över många år. Ett enklare sätt att räkna ut hur mycket ett fast belopp växer över tid är att använda oss av det som kallas förändringsfaktorn.

Foto: Pexels

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS