SMÅLAND/ÖLAND
“I dag har Smålands och Ölands Gastronomiska akademi delat ut sitt stora pris samt diplom till framstående personer inom det gastronomiska området i Småland och på Öland. Prisutdelningen ägde rum på residenset i Jönköping”, skriver Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi i ett pressmeddelande.
Rudenstams Bär & Frukt i Huskvarna tog emot Akademiens Stora pris med motiveringen:
“För sitt kvalitetsmedvetna och mångåriga arbete med odling av äpplen och bär samt produktion av drycker som har fått internationell uppmärksamhet. Under det senaste decenniet har gården utvecklats till ett resmål och en mötesplats som lockar med restaurang, kafé och evenemang. Idag är företaget ett draglok för hela regionen.”
Mottagare av diplom i följande kategorier:
Destinations och landsbygdsutveckling genom måltidsutveckling
Johannes Persson, Restaurang Postgatan, Kalmar
Främjande av lokal förädling och konsumtion
Veronica och Mikael Thernström, Stenladan, Algutsrum, Öland
Främjande av lokal primärproduktion
Mark Geuze, Stackvallen Lantgård, Kristdala
Mat & Design
Våges AB, Braås
Yngre förmågor inom matkultur
Elias Kvarnbäck och Kalle Köster, Bönland, Öland
Den offentliga måltiden
Susann Ask, Region Kronoberg
Cecilia Svanberg, Växjö kommun
“Smålands & Ölands Gastronomiska akademi har till uppgift att initiera, inspirera, utveckla och uppmärksamma de genuina gastronomiska värdena i Småland och på Öland. Det är en ideell och politisk obunden förening vars verksamhet syftar till att främja gastronomiska värden och entreprenörskap utifrån regionens kulturella traditioner. www.sogak.se“
Foto: Privat