ANNONS

VIKTIGT: I dag öppnar bokningen för vaccination mot årets säsongsinfluensa och covid-19

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KALMAR LÄN

“Idag, den 1 oktober, öppnar bokningen för vaccination mot årets säsongsinfluensa och covid-19 för de som tillhör riskgrupp”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

“Influensa och covid-19 orsakas av smittsamma virus. Vaccination rekommenderas till dem som är 65 år eller äldre och till dem som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka. Vaccinationsskyddet mot influensa och covid-19 minskar med tiden. Dessutom kan nya virusvarianter komma, så därför behövs regelbunden vaccination”, skriver regionen.

“Behöver extra skydd”

– Vissa grupper behöver dessutom ett extra skydd. Den som är 65 år eller äldre och har dagliga omsorgsinsatser i hemmet rekommenderas två doser vaccin mot covid-19 per år. Detsamma gäller för alla som är 80 år eller äldre, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

– Personer som är 65 år eller äldre och som bor på särskilt boende, inklusive korttidsplats, plus LSS-boende rekommenderas vaccination med ett förstärkt influensavaccin.

Minskar risken

“Det finns risk att bli sjuk i influensa eller covid-19 även om personen är vaccinerad, men vaccination minskar risken att bli allvarligt sjuk eller att dö av infektionen. Oftast finns möjlighet att vaccinera sig mot covid-19 vid samma tillfälle som vid vaccination mot influensa”, skriver regionen.

“Bokning sker digitalt via 1177.se. Nytt för i år är att bokningen kräver inloggning med e-legitimation. Det går också bra att ringa till sin hälsocentral och få hjälp. Vissa mottagningar erbjuder drop-in i stället för tidsbokning”, skriver regionen.

“Vaccinationen är kostnadsfri för den som är 65 år eller äldre samt tillhör riskgrupp. Vaccinationsstart sker den 15 oktober”, skriver regionen.

Vårdos

Under våren rekommenderas ytterligare en dos vaccin mot covid-19 för den som är:

  • 80 år eller äldre
  • de som är 65 år och äldre och som har dagliga omsorgsinsatser från till exempel hemtjänst eller är boende på särskilt boende (SÄBO), LSS-boende eller motsvarande.

Genrebild: Region Kalmar län

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS