ANNONS

188 miljoner kronor i EU-stöd att söka för jordbruksföretagen i länet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KALMAR LÄN

“För åren 2023–2027 har länsstyrelsen i Kalmar län ett antal investeringsstöd med fokus på livsmedelsproduktion och miljömål som jordbruksföretag kan söka. Sammanlagt handlar det om 228 miljoner under fem år”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

“Stöden ska styra mot att uppfylla EU:s nio särskilda mål för den gemensamma jordbrukspolitiken.”

“Motverka klimatförändringar”

– Detta innebär bland annat att säkra jordbrukaren en skälig inkomst, stärka jordbrukarens ställning i livsmedelskedjan, bidra till levande landsbygder, främja hållbar utveckling och effektiv användning av naturresurser samt motverka klimatförändringar och klimatanpassa jordbruket, berättar enhetschef Lotta Lövenklev.

“Stävlö gård är en av de som under förra programperioden fick stöd för täckdikning”, skriver länsstyrelsen.

– Alla de här olika stöden kan vara en knuff till att göra åtgärder och investeringar som man tidigare bara funderat på. Vi är generellt dåliga på att söka bidrag, men genom dem kan vi göra sådant som annars inte blir av, säger Sandra Andersson på Stävlö gård.

Investeringsstöd

Förutom investeringsstödet till att bygga nya stallar finns också stöd till:

  • Täckdikning – En väl fungerande dränering i markerna ökar produktionen och behövs för att uppnå en ökad och hållbar livsmedelsproduktion och är en bra åtgärd för miljön. Täckdikning behövs på jordar som inte är tillräckligt självdränerande, vilket ger bättre förutsättningar för att grödan ska kunna växa. Det bidrar även till att grödorna kan ta upp mer näring, vilket minskar riskerna för kväve- och fosforförluster. Samtidigt förbättras möjligheterna att klara en torrperiod. Det kommer bli ännu viktigare i och med ett förändrat klimat. Just nu är täckdikning i jordbruket eftersatt och det är viktigt att takten ökar. Du kan få 30 procent i stöd, men högst 2 400 000 kronor.
  • Vattenvårdsåtgärder – Stöd för anläggning eller restaurering av våtmarker för biologisk mångfald eller retention av kväve och fosfor samt övriga vattenvårdsåtgärder. Syftet är förbättrad vattenkvalitet med avseende på övergödning och fysisk påverkan, bidra till att nå målen i vattendirektivet och bidra till att skapa livsmiljöer och spridningsvägar för biologisk mångfald i odlingslandskapet. Du kan få upp till 100 procent av utgifterna i stöd, men max 400 000 kronor per hektar (600 000 kronor för särskilda fosfordammar).
  • Bevattningsdammar – I ett förändrat klimat kommer ett större behov av att kunna bevattna grödor för att säkra livsmedelsproduktionen. Bevattning kan också ha en positiv effekt på klimatet då det tillåter växterna att bättre ta upp näring vilket minskar näringsläckage. Syftet med stödet är att begränsa effekterna av klimatförändringarna genom att ta vara på möjligheten att lagra vatten från vinterhalvåret då tillgången på vatten är god. Stödnivån är 30 procent av utgifterna, men max 750 000 kronor per damm.
  • Förädlingsstöd – Syfte med stödet är att utveckla och korta livsmedelskedjan och skapa tillväxt och sysselsättning i livsmedelsrelaterade verksamheter, vilket bidrar till att uppnå målen i Sveriges livsmedelsstrategi. Du kan till exempel få stöd för anläggning av förädling av livsmedel och produktionsutrustning för livsmedelsförädling. Stödet är på 40 procent av utgifterna, men högst 1 200 000 kr.
  • Diversifieringsstöd – En möjlighet för dig som är jordbrukare eller närstående till jordbrukare och som vill investera i annan verksamhet än jordbruket på hemgården. Det kan vara allt från Bed & Breakfast, handel, omvårdnad, turism med mera. Syftet är att utveckla och diversifiera näringslivet på landsbygden, och därigenom skapa tillväxt och sysselsättning. Stödnivån är 40 procent av utgifterna, men högst 800 000 kronor.

Genrebild: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS