Kalldusch för IK-pucken: Puck eller boll spelar ingen roll – Kalmar är bättre än Oskarshamn

IK Oskarshamn – Kalmar HC 1–3 (0–1, 0–1, 1–1)

Mål, KHC: Linus Skager, Andrew Vanderbeck, Teemu Väyrynen.

Vunna tekningar: 25–23.

Publik: 3 275 betalande åskådare (fullsatt i Be-Ge Hockey Center i Oskarshamn).

Kalmar är, åtminstone för närvarande, bättre än Oskarshamn både i fotboll och ishockey.

KHC vann derbyt i Hockeyallsvenskan under söndagseftermiddagen.

Gästerna vann, fullt rättvist, med 3–1 inför 3 275 betalande åskådare i Be-Ge Hockey Center.

“Ansvar”, “glöd” och “hjärta” är nyckelord som pryder KHC:s klubbmärke.

Och, ja, de lever som de lär i residensstaden.

IK Oskarshamn, däremot, har en del att fundera på framöver. Spelar laget så här, så kommer det definitivt inte att sluta med ett SHL-avancemang framåt våren.

Söndagsmatchen var endast 34 sekunder gammal när KHC tog ledningen (Linus Skager).

Bortdömt mål

Kalmar, som vann skotten med 11-6 i den första perioden, var det bättre laget under de inledande 20 minuterna, men IKO:s Zion Nybeck sköt i stolpen i slutsekunderna.

I början av mellanakten fick IKO ett mål bortdömt på grund av hög klubba (Evan Weinger).

En stund senare utökade gästerna till 2–0. Andrew Vanderbeck skickade in pucken i numerärt överläge, fem mot fyra.

“Får inget med oss”

– Vi får inget med oss, känns det som, och vi tappar pucken på dåliga ställen, sa IKO-forwarden Gustaf Westlund till TV4 Sport i den andra periodpausen.

Han konstaterade vidare att det delvis handlade om att Kalmar gjorde ett bra jobb, men att det också var kopplat till att IKO spelade dåligt.

Inför slutperioden efterlyste han fler skott.

Vaknade för sent

Och, ja, vi fick se en del skott. Till sist kom utdelningen.

Felix Nilsson tryckte in en retur.

Men ett sömnigt hemmalag vaknade bevisligen alldeles för sent.

IKO tog ut målvakten i slutet, i jakten på en kvittering, men det slutade med att Teemu Väyrynen satte 3–1 i tom kasse.

Mora på onsdag

IKO har i alla fall inlett säsongen med två vinster, en förlust efter 60 minuter samt ett kryss (förlust efter straffdramatik hemma mot Djurgården i premiären).

Uppstickaren KHC har vunnit tre av fyra matcher. Imponerande, minst sagt.

IKO har Mora på bortais på onsdag. KHC möter Västerås IK i hemmahallen på onsdag.