ANNONS

SD vill införa en avgift för språktolk

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KALMAR LÄN


”Vid dagens regionfullmäktige behandlades Sverigedemokraternas motion om införande av avgift för språktolkning”, skriver SD i ett pressmeddelande.

”Sverigedemokraterna menar att det är orimligt att individer som bott i Sverige i flera år och haft tillgång till svenska för invandrare (SFI) fortsatt ska få använda tolktjänster på skattebetalarnas bekostnad. Trots detta står majoriteten i Region Kalmar län fast vid att tolkning ska vara kostnadsfri, något som SD starkt motsätter sig”, skriver partiet.

– Rättighet till tolk är inte detsamma som rätt till kostnadsfri tolk, säger Bo Karlsson. Det går att jämställa med patientavgift, vård är också en rättighet.

Region Blekinge beslutade i februari att införa avgift för tolk. Men beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Växjö som beslutade om inhibition, vilket innebär att tolkavgiften inte får införas innan domstolen har prövat frågan.

– Naturligtvis måste man få införa tolkavgifter.  Det är orimligt att personer med syn- eller hörselnedsättning ska behöva betala enorma kostnader för grundläggande hjälpmedel som glasögon och hörapparater, men en person som är fullt kapabel att lära sig svenska ska ha gratis tolk resten av livet på skattebetalarnas bekostnad, säger Bo Karlsson.

Grafik: Sverigedemokraterna

+1
6
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS