ANNONS

Företagsrankingen: Mönsterås återigen bäst i länet – Högsby är sämst och Oskarshamn faller…

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KALMAR LÄN

Oskarshamns kommun ramlar ner 26 placeringar och landar på plats 233 i Svenskt Näringslivs företagsranking.

”Det var tydligt i enkäten att företagen uppskattade den förändringsresa som skedde för ett par år sedan inom området service och bemötande. När den utvecklingen inte gått i rätt riktning kommer företagens dom, och rankingplaceringen faller. Det syns såväl i den totala rankingen som i de enskilda frågorna”, skriver Svenskt Näringsliv i rankingkommentaren gällande Oskarshamns kommun.

Det sammanfattande omdömet ligger på 3,1 (–0,2).

89 företag svarade och svarsfrekvensen ligger på 48 procent.

“Sveriges lägsta betyg”

”Det är inte så länge sedan Oskarshamn nådde sitt högsta betyg någonsin i det sammanfattande omdömet. Nu faller resultaten tillbaka på bred front och endast tre parametrar av 15 förbättrar sitt resultat. I frågan om synen på infrastrukturen ger företagen Sveriges lägsta betyg. Detta är en av länets mest utmanande frågor och den fråga som efter kompetensförsörjningen är den allra mest tillväxthämmande frågan. Nu behövs tydlighet i näringslivsambitionerna och ett långsiktigt mål om att utveckla företagsklimatet”, står det i en kommentar.

Mönsterås har, återigen, den bästa rankingplaceringen bland länets kommuner. Kommunen parkerar på plats 74 (–14).

Men tappet innebär att man nu ligger på den lägsta placeringen i mätningens historia.

”Dessutom pekar nästan alla underliggande frågor i fel riktning”, skriver Svenskt Näringsliv.

Det sammanfattande omdömet ligger på 4,0 (–0,1). 96 företag svarade och svarsfrekvensen ligger på 50 procent.

“Utvecklingen är oroande”

”Högst betyg i länet igen! Men utvecklingen är oroande. Trots att nivån är hög så ser utvecklingskurvan inte så bra ut. Endast en parameter stiger och en är oförändrad, av de 15 frågorna. Kompetensförsörjningsfrågan oroar företagen som ger kommunen betyg under godtagbart på både frågan om tillgång till kompetens såväl som skolans kontakter med företagen. Kompetensförsörjning är det största tillväxthindret som företagen ser, så det är oerhört angeläget att Mönsterås kommun tar de här frågorna på stort allvar”, skriver Svenskt Näringsliv i en kommentar.

Högsby kommun landar på plats 288 (–13) och har därmed det lägsta rankingresultatet i länet.

”Det är även det lägsta resultatet kommunen haft i mätningens 23-åriga historia. Det är låga nivåer på nästan samtliga parametrar, och trenden är dessutom i negativ riktning”, står det i rankingkommentaren.

Det sammanfattande omdömet ligger på 2,6 (–0,3). 72 företag svarade och svarsfrekvensen ligger på 39 procent.

“Mycket allvarligt”

”Resultaten för Högsby är länets lägsta. Det sammanfattande omdömet sjunker ytterligare och landar på ett betyg under nivån för godtagbart. Det är det lägsta sammanfattande omdömet Högsby haft på 10 år. Endast frågan om påverkan av brott förbättras, medan alla andra parametrar sjunker eller är oförändrade. Generellt sett är nivån alldeles för låg. Hela 34 procent av företagen i Högsby har det senaste året övervägt att flytta sin verksamhet till en annan kommun på grund av företagsklimatet. Detta är mycket allvarligt och kommunen måste ta detta på allra största allvar”, skriver Svenskt Näringsliv.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
3
+1
10

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS