ANNONS

Slutreplik till Carl-Wiktor Svensson (KD): “Vetenskapen talar – dags för en grön revolution”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Slutreplik till Carl-Wiktor Svensson (KD).

Vetenskapen talar:

Dags för en grön revolution i livsmedelssystemet.

Tack, Carl-Wiktor Svensson (KD), för din replik.

Våra politiska krav, som köttskatt, baseras på rekommendationer från EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare och Nordiska ministerrådet, samt på fakta från svenska myndigheter som Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. En omställning till ett klimatsmart och växtbaserat livsmedelssystem är avgörande.

“Orsakar allvarliga miljöproblem”

En nyligen publicerad rapport från The Lancet Planetary Health Commission (11 september 2024) understryker det akuta behovet av en global övergång till växtbaserad kost. Rapporten belyser hur vår höga konsumtion av animaliska produkter orsakar allvarliga miljöproblem: avskogning, förlust av biologisk mångfald, överutnyttjande av vattenresurser och massiva växthusgasutsläpp.

Vårt syfte är att främja en vetenskaplig dialog om omställningen till ett hållbart växtbaserat samhälle, inte att pådyvla en ideologi som Svensson hävdar. För att lösa komplexa problem krävs både individuella insatser och politiska beslut.

“Vill inte lägga ned svenskt jordbruk”

En studie i Nature visar att 82 procent av EU:s jordbruksstöd används till att subventionera produktion av kött, mejeriprodukter och ägg — produkter som orsakar 84 procent av växthusgasutsläppen från EU:s matproduktion. Vi förespråkar en omfördelning av dessa subventioner från animalieproduktion till hållbar, växtbaserad odling.

Vi vill inte lägga ned svenskt jordbruk, tvärtom. De svenska bönderna är hjältar som kommer att leda omställningen till framtidens växtbaserade jordbruk. Ett omfattande omställningsstöd till bönder som vill övergå till växtbaserad produktion är nödvändigt och realistiskt att förhandla fram med EU. Europeiska kommissionen har redan godkänt ett nederländskt stödprogram på 700 miljoner euro för att kompensera djurbönder som ställer om sina verksamheter. Det är viktigt att Sverige också får ta del av EU:s omställningsstöd.

“Allvarligt säkerhetshot”

Vi vill poängtera att EU:s djurindustri är mycket starkt beroende av att importera kraftfoder som sojabönor, från länder som Argentina, Brasilien och USA. Över 90 procent av sojan som importeras till Europa används till djurfoder. Detta utgör ett allvarligt säkerhetshot i kristider. Vi behöver därför ställa om till växtbaserat livsmedelsproduktion för livsmedelssäkerhetens skull.

Växtbaserade, oprocessade alternativ till traditionella rätter som korv och köttbullar ska absolut serveras i skolor — de är både smakrika och hälsosamma. Svensson anser att “i slutänden är det även en frihetsfråga”, men konsumtion av animaliska produkter är ingen mänsklig rättighet utan skadar miljön, hälsan och skattebetalarna.

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

KÄLLOR

Hållbart Matsystem

EU:s framtida matpolitik

Nordiska ministerrådet rekommenderar köttskatt

Folkhälsomyndighetens och Livsmedelsverkets nationella kostmål 2024

The Lancet Planetary Health Commission: En brådskande uppmaning till en växtbaserad kostomställning

Nature

European Commission Approves €700 Million To Support Animal Farm Closures

Mer än 90 procent av importerad soja går till djurindustrin

Så kan svenskarna få mat vid krig och katastrof

Foto: Hållbart Matsystem

+1
3
+1
1
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
8

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS