ANNONS

Så ska skolattacker och våldsdåd förebyggas

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) i samverkan med flera myndigheter och organisationer står bakom en informationskampanj för att förebygga skolattacker. Via webbplatsen Skolattack.se får skolor information om och stöd om det otänkbara händer.

På webbplatsen Skolattack.se finns information och stöd från flera aktörer som på olika sätt jobbar förebyggande mot skolattacker. Stödet vänder sig till alla skolformer, oavsett vem som är huvudman. Här finns svar på konkreta frågeställningar som berör skolattacker och kontaktuppgifter till bland annat myndigheter.

“Flera fall av grövre våld har inträffat i grund- och gymnasieskolor under de senaste åren, i vissa fall med dödlig utgång. Polisen ser ett ökat inflöde av information om personer som uttrycker en vilja och avsikt att utföra en skolattack. Sannolikheten att en enskild skola ska drabbas är liten, men det kan få allvarliga konsekvenser om något sker”, skriver Center mot våldsbejakande extremism (CVE) på webbplatsen.

Viktig att öva och ha rutiner

En skolattack är enligt CVE “ett våldsdåd som avsiktligt utförs i skolmiljö, det vill säga med inslag av planering och val av skolan som brottsplats. Skolattacken kan vara riktad mot en specifik individ eller kategori av individer. Eller så är individerna slumpmässigt utvalda genom att dådet är riktat mot skolan som helhet. Det är vanligt att gärningspersonen är eller har varit elev på skolan.”

På webbplatsen finns bland annat information om vad man ska göra om skolan utsätts för en attack. Rådet är FlySök skyddLarma 112. Myndigheterna och organisationerna framhäver att det är viktigt att ha övat innan och att ha goda rutiner kring vad man ska göra om något händer.

Det är Center mot våldsbejakande extremism (CVE) står bakom webbplatsen Skolattack.se i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Skolverket samt organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Genrefoto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS