ANNONS

Centerpartiet om regeringens budget: “Felaktiga prioriteringar slår mot Kalmar län”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KALMAR LÄN

”Felaktiga prioriteringar slår mot Kalmar län”, skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

”Ja, så kan man sammanfatta regeringens budgetproposition som presenterades under torsdagen. Naturligtvis finns det delar i budgetförslaget som är bra och välkomna men för många dåliga prioriteringar gör att de goda förslagen bleknar”, skriver Centern.

“En självklarhet”

”För oss centerpartister är det en självklarhet att det ska satsas på till exempel försvaret, polisen och stödet till Ukraina. I dessa delar är vi i stort helt överens med regeringen. Men vi frågar oss samtidigt var klimatarbetet, frågor om jobb och företagande och inte minst skolfrågorna tog vägen. Det är här som regeringen går snett i sina prioriteringar”, fortsätter partiet.

– Klimatet är en av vår tids viktigaste utmaningar och tyvärr så väljer regeringen helt att blunda för detta då satsningar på klimatarbetet nästa helt lyser med sin frånvaro. I stället ser vi förslag som kommer att öka klimatutsläppen. Regeringens politik innebär att Sverige missar 16 av 19 klimatmål, det håller inte! Detta riskerar att få stora konsekvenser för invånare och näringsliv i Kalmar län, säger Karin Helmersson, regionråd för Centerpartiet i Kalmar län.

Regionråd Karin Helmersson (C)
Regionråd Karin Helmersson (C). Foto: Region Kalmar län

“Galna prioriteringar”

”Ett exempel på de galna prioriteringar som regeringen gör är att man spenderar 2,4 miljarder på återvandringsbidrag. Detta i ett skede när vi ser att väldigt många kommuner och regioner runt om i landet lider hårt av befolkningsminskningen, så väljer regeringen att satsa stora summor pengar på att vi ska bli ännu färre som bor och arbetar i bland annat Kalmar län”, skriver Centern.

“Hade dessa pengar i ställets satsats på skolan hade vi kunnat få 6 000 fler lärare i landet”

Emmy Ahlstedt (C), regionråd i Region Kalmar län

– Hade dessa pengar i stället satsats på skolan hade vi kunnat få 6 000 fler lärare i landet. Vi hade kunnat förstärka skolan så att varje unge skulle kunna få göra sin livsresa. En bra utbildning lägger en bra grund för ett bra och hälsosamt mående, dessutom så bidrar en bra utbildning till att vi bättre kan klara kompetensförsörjningen, något som borde vara högprioriterat för regeringen, säger Emmy Ahlstedt, regionråd för Centerpartiet i Kalmar län.

Emmy Ahlstedt (C)
Emmy Ahlstedt (C). Foto: Region Kalmar län

”Trots att vi nu har en regering som kallar sig för ”borgerlig” ser vi inte mycket av borgerlig politik. Den politik som var så framgångsrik under alliansåren när det kommer till jobb och företagande har regeringen nu fullständigt slängt överbord”, skriver Centern.

“Hårt slag mot företagen”

– Jag kan konstatera att den här budgeten är ett hårt slag mot företagen och kommer ha en klar negativ påverkan på inte minst små och medelstora företag i Kalmar län. Tidigare under mandatperioden har regeringen genomfört kraftiga höjningar av arbetsgivaravgiften för unga. Nu följs det upp med förslag om utökat sjuklöneansvar. Det är en uppenbar risk att det förslaget kommer att slå hårt mot de mest utsatta på arbetsmarknaden. Har du en sjukdomshistorik så kommer fler att tveka över att anställa dig, säger Anders Johansson, kommunstyrelsen ordförande i Mönsterås.

Ansiktsbild på Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun
Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun. Foto: Peter A Rosén

”Senare i höst kommer Centerpartiet att presentera sin så kallade skuggbudget, där kommer vi att visa på förslag som tar landets utmaningar på allvar.

  • Sänkt skatt för att anställa, för de med ingångslöner och små företag som vill växa i antal anställda.
  • Minskade regelbördor och pålagor som till exempel sjuklöneansvaret
  • Satsa på intensiv integration med krav och erbjudande om utbildning – ett nystartsår.
  • Fler behöriga lärare, bättre yrkeslinjer och en översyn av betygssystemet – slå inte ut var femte elev redan i grundskolan
  • En klimatpolitik som tar klimatutmaningen på allvar.

Foto: Centerpartiet (överst)

+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS