ANNONS

SD: “Språkbruket döljer sanningen om Oskarshamns sjukhus”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Språkbruket döljer sanningen om Oskarshamns sjukhus.

I onsdags sammanträdde regionstyrelsen för första gången efter sommaruppehållet. Den viktigaste punkten som lyftes, för Oskarshamn och mellanlänet, var framtiden för Oskarshamns sjukhus.

Historiken bör alla känna till vid denna tidpunkt. Det socialdemokratiska styret, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, har nedmonterat sjukhuset i en takt som saknar motstycke de senaste fem åren. Oskarshamns sjukhus har under denna tidsperiod förlorat flera förutsättningar för att bedriva akutsjukvård och än en gång är det nya nedskärningar som väntar.

“Nedmontering”

Oskarshamns sjukhus står inför drastiska förändringar, men bakom ord som “utveckling” och “förbättring” döljer sig en verklighet där invånarnas trygghet riskeras. Politiska beslut, som framställs som positiva, innebär i själva verket en nedmontering av sjukhusets akutvård. Sverigedemokraterna har länge varnat för att denna retorik leder till att ytterligare viktiga delar av sjukvården försvagas, samtidigt som man för invånarna bakom ljuset in i en falsk trygghet.

“Att marknadsföra sjukhuset som en medicinakut som är öppen dygnet runt låter betryggande, men det är ett trixande med ord”

Ted Nyberg (SD) och Leif Axelsson (SD)

I Barometern/OT 2024-09-12 kan man läsa att ”målet är att hålla medicinakuten öppen dygnet runt”.

Att marknadsföra sjukhuset som en medicinakut som är öppen dygnet runt låter betryggande, men det är ett trixande med ord. Enligt lagt förslag, med allmänmedicin som bas, kommer sjukhuset i framtiden med stor sannolikhet inte kunna ta emot patienter med hjärtinfarkt, stroke, sepsis, ormbett, saltobalans, vissa andningspåverkade, förmaksflimmer eller om du kommer inspringande med ditt livlösa barn.

“En falsk trygghet”

Dessa patienter kommer att behöva transporteras till Kalmar eller Västervik, vilket innebär en fördröjning av livräddande insatser. Detta är således en falsk trygghet som SVC-styret vill ge invånarna, samtidigt som de tar bort den faktiska akutvården.

Akutmottagningen på Oskarshamns sjukhus
Akutmottagningen på Oskarshamns sjukhus. Foto: Peter A Rosén

Sverigedemokraterna har lyft frågan om vilka tillstånd som kan behandlas på den framtida akuten och vilken kompetens som blir kvar. Trots att beslutet närmar sig, saknas klara svar från det socialdemokratiska regionstyret.

Ord som ”utveckling” och ”samverkan” används för att maskera vad som egentligen sker. Genom att kalla det för ett närsjukhuskoncept förminskar man de negativa effekterna för invånarna. Det handlar i själva verket om att minska sjukhusets kapacitet att hantera akuta och livshotande tillstånd och förskjuta vårdansvaret till kommunerna och ambulanserna. Detta är inget annat än en nedmontering av viktig vård.

“Högre risker för patienterna”

När fler patienter tvingas åka till andra sjukhus ökar trycket på ambulanstjänsten. Längre transportsträckor leder till längre väntetider och högre risker för patienterna. Ambulanspersonalen får en orimligt hög arbetsbelastning och invånarna i mellanlänet blir mer utsatta. Det här är en farlig utveckling som äventyrar patientsäkerheten i hela regionen.

“Denna förändring är ett stort steg bakåt för Oskarshamn och undergräver vårdpersonalens möjlighet att använda sin expertis”

För vårdpersonalen är förändringarna djupt frustrerande. Deras roll att ge livräddande vård reduceras när sjukhusets akutsjukvård försvinner. Istället för att stabilisera svårt sjuka patienter, tvingas de skicka dem vidare till andra sjukhus. Denna förändring är ett stort steg bakåt för Oskarshamn och undergräver vårdpersonalens möjlighet att använda sin expertis.

“Vilseledande och farligt”

Att beskriva nedskärningar som “utveckling” är både vilseledande och farligt. Oskarshamns kommuninvånare förtjänar bättre än att få sin akutvård borttagen. Sverigedemokraterna har föreslagit att stärka akuten och behålla den akuta kapaciteten, istället för att förlita sig på längre transporter.

Det är dags att sluta försköna nedmonteringen av vården och börja stå upp för invånarnas rätt till akutvård nära hemmet. Det är dags att sluta föra Oskarshamns invånare bakom ljuset med fina ord och faktiskt börja arbeta för att förbättra förutsättningarna för akutsjukvården. Istället för att montera ner, vill vi återbygga och ge vårdpersonalen de förutsättningarna de behöver för att, i sin tur, kunna ge oss den vård som vi behöver.

Leif Axelsson (SD)

Oppositionsråd i Oskarshamns kommun

Ted Nyberg (SD)

Sverigedemokraternas ordförande i Oskarshamns kommun

Leif Axelsson (SD)
Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén
Ted Nyberg (SD)
Ted Nyberg (SD). Foto: Peter A Rosén
+1
41
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS