ANNONS

Uniper inleder förstudie för att utreda om att förlänga livslängden på kärnkraftverket O3

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SIMPEVARP

Uniper har beslutat sig för att undersöka möjligheten att förlänga drifttiden för kärnkraftverket Oskarshamn 3, O3 från 60 till 80 år. “Det är ett mycket välkommet inriktningsbeslut”, säger Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige i ett pressmeddelande.

Att utöka drifttiden för kärnkraftverket Oskarshamn 3, O3, från 60 till 80 år ska nu utredas. Nästa steg är att bredda och fördjupa analysarbetet för att beakta alla relevanta perspektiv som en drifttidsförlängning skulle innebära.

– Det är ett mycket välkommet inriktningsbeslut. Det innebär att Uniper får ett gediget underlag för beslut, om att förlänga drifttiden för Oskarshamn 3, O3, till 80 år, i början av 2030-talet. Den befintliga kärnkraften är en viktig beståndsdel för ett stabilt och driftsäkert energisystem, säger Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige.

Fossilfri och planerbar el

Förutom säker och tillförlitlig drift krävs även marknadsmässiga förutsättningar där kärnkraftens betydelse för energisystemet värdesätts. Utöver energileverans kan det omfatta stödtjänster för systemets stabilitet.

– Kärnkraft är viktig för Sverige. Förutom att leverera stora mängder fossilfri och planerbar el, ger kärnkraft stabilitet och en ökad förmåga att transportera el från samtliga kraftslag i transmissionssystemet. Kärnkraft är också viktig för Uniper. Vi säkerställer driften av svensk kärnkraft genom att investera kontinuerligt i dagens anläggningar och nogsamt följa den globala tekniska utvecklingen på kärnkraftsområdet, säger Johan Svenningsson.

Johan Svenningsson VD Uniper
Johan Svenningsson, vd för Uniper. Foto: Uniper

FAKTA / Uniper

Uniper äger andelar i Ringhals, Forsmark, OKG (Oskarshamn) och Barsebäck samt i Svensk Kärnbränslehantering. Av OKG äger Uniper 54 % av och Fortum 45%.

För ca 15 år sedan gjordes ett omfattande arbete för att drifttidsförlänga och effekthöja Oskarshamn 3, O3. Idag är reaktorn en av världens största kokvattenreaktorer på 1450 MW el med en planerad drifttid till 2045.

Foto: OKG AB

+1
20
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS