ANNONS

Krönika: “Det märks att denna knopp har tagit våra klimathotstrogna medier lite på sängen”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KRÖNIKA

Det gör ont när knoppar brister*.

Jag kan tänka mig att en knopp som brister kan liknas vid vilken födelse som helst.

Efter mer eller mindre långa förberedelser händer det plötsligt och smärtsamt men inte oförutsett.

Likväl innebär det en total förändring av tillvaron från en urslig liten knopp till ett stort blad med viktig tjänst i fotosyntesens armé för trädets fortlevnad.

Livet leker i sol och vind för det lilla bladet.

Samma gäller i grund och botten för oss människor – även om vi fyller våra liv med fler dimensioner, ömsom till gagn, ömsom till förfång.

“Många udda knoppar”

Trots att det råder hösttid och ett stundande slut för löven runt omkring oss, så lever vi i en tid med många udda knoppar som brustit eller håller på att göra så.

I tre tidigare krönikor har jag resonerat kring den stora Swedbankskandalen, där ryska oligarker slussade stulna pengar via Swedbank och andra banker i Baltikum till skatteparadis.

Dåvarande vd:n fick avgå och tillträdande vd:n, som jobbat näst intill hela sitt yrkesverksamma liv i banken, fick uppgiften att ta vid och lösa ut krisen vilket ledde till sparken utan avgångsvederlag och åtal.

Hon friades i tingsrätten, där bägge parter överklagade.

Hovrätten fällde henne förra veckan och tilldömde henne fängelse i ett år och tre månader.

För vadå?

Inte var det för ett av västvärldens största penningtvättsbrott som skapat resurser för mången kriminell verksamhet och även krig.

Nej, hon dömdes för att hon ”lämnade vilseledande uppgifter i två intervjuer i samband med att banken släppte sin tredje kvartalsrapport 2018”.

“Den enkla vägen”

Det är att gå den enkla vägen.

Och så har vi den ”gröna” knoppen som rimligtvis gått över tiden eller är väldigt nära sin nedkomst.

I en salig blandning av näringsliv, nationell och europeisk politik med obegränsad tillgång till skattebetalarnas pengar har man byggt upp en bubbla av mått som aldrig skådats i Sverige.

Som vanligt, så vanligt att bröderna Grim skrev sagan om den nakne kejsaren, jamsar ”alla” med kejsaren, kungen, bedragaren eller, som i det här fallet, talet om den nödvändiga ”gröna omställningen”.

Ve den som motsatte sig den vedertagna sanningen.

Skulle så ske ”avrättas” vederbörande med nutidens vapen som deplattformering, tystnad eller påklistrande av epitet som väcker associationer till den hemska massutrotningen under andra världskriget.

“Med denna riska hängande över sig tystnar man”

Wolter Stackelberg, krönikör

Efter det blir det svårt att få jobb eller forskningsanslag om man är akademiker. Med denna risk hängande över sig tystnar man. Precis som under våren kommer allt på en gång. Få hinner med i svängarna vid den här typen av lövsprickning. Medan de inblandade inte bara drar ur fingrarna, utan hela armarna, ut ur syltburken så går PR-maskineriet på högvarv. Men vi ser – bara vi tittar.

Just i dagarna verkar gröna narrativet fått lite problem utöver de spruckna ekonomiska turerna.

Hela Centraleuropa har drabbats av stormen Boris som bland annat dränkt Wien, östra Polen, Tjeckien och fyllt högre belägna samhällen i Österrike och Schweiz med mycket stora snömängder.

I Alperna har bergssidor rasat, vägar försvunnit och dalar fyllts av vatten, lera och sten.

Det är vad man i dagligt tal borde kalla en vitt utbredd naturkatastrof som kommer bli kostsam och ta lång tid att reda upp.

Hur serveras denna nyhet i våra medier?

Kanske inte i direkt tystnad för den intresserade, men det märks att denna ”knopp” har tagit våra klimathotstrogna medier lite på sängen.

Jämför med den varma inledningen av september, som framställdes som en katastrof och ett bevis för ”klimatförändringarna”.

“Det gör ont när knoppar brister”

Såväl översvämningar, slöseri med andras pengar och en underbar inledning av september månad har inträffat tidigare.

Tyvärr är det alltid skattebetalare, boende och naturälskare som ”drabbas”.

Centralfigurer i politik, administration och näringsliv tar på sig huvan och försvinner i skuggorna.

Det gör ont när knoppar brister.

Ut och njut av naturen medan vädret spelar oss i händerna!

* Karin Boye i diktsamlingen För trädets skull 1935.

+1
7
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS