ANNONS

Skogsägare går miste om miljarder: “I dagens läge så ska man verkligen ta chansen att konkurrensutsätta sitt virke”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Svenska skogsägare går miste om nästan 10 miljarder per år på grund av att de inte konkurrensutsätter sitt virke vid avverkning. Detta framgår av en ny rapport från Treebula, där virkespriserna från Statistiska centralbyrån, SCB, jämförts med de priser som skogsägare fått när de använt Treebulas marknadsplats för köp och sälj av virke. Denna förlust speglar en allvarlig brist på transparens, effektivitet och rättvisa på den svenska virkesmarknaden.

Rapporten från Treebula visar att de skogsägare som konkurrensutsatt sitt virke genom deras digitala marknadsplats fick i genomsnitt 23 procent bättre betalt, vilket betyder att de sammanlagda intäkterna kunde ökat med nästan 10 miljarder kronor per år. Detta visar på ett akut behov av att reformera virkesmarknaden och säkerställa att skogsägare får rätt pris för sitt virke.

“Vi måste skapa en marknad som präglas av transparens och rättvisa, där skogsägare får möjligheten att själva bestämma över sina tillgångar och får rättvist betalt för sitt virke. Många enskilda skogsägare förlitar sig fortfarande på köpare av tradition och går därmed miste om betydande intäkter. I dagens läge så ska man verkligen ta chansen att konkurrensutsätta sitt virke när det finns enkla digitala verktyg för att hitta de bästa köparna på det mest effektiva sättet”, säger Per Hedberg, VD på Treebula i ett pressmeddelande.

Skogsägarna får makten över sin egen skog

Enligt rapporten får skogsägare som använder Treebula i genomsnitt 144 kronor mer betalt per kubikmeter virke än de som inte gör det. Sedan 2019 har Treebulas användare sett virkespriserna stiga med 90 procent, jämfört med en genomsnittlig ökning på 34 procent för andra skogsägare. Mest pengar missar skogsägarna i Värmland, de skulle ha kunnat tjäna ytterligare 1,3 miljarder kronor om de hade fått samma virkespriser som de värmländska skogsägarna på Treebula.

“Bristen på transparens och effektivitet på dagens virkesmarknad medför att stora värden går förlorade för skogsägarna. Om vi kan förändra detta, inte bara stärker vi landsbygdens konkurrenskraft, utan vi kan också ta större hänsyn till skogen”, säger Per Hedberg och fortsätter:

“En effektiv prissättning av skogens värden möjliggör en mer optimal och hållbar användning av svenska skogar. Det är hög tid att agera och säkerställa att Sveriges skogsägare får rätt betalt för sin skog. En transparent och effektiv virkesmarknad är inte bara en fråga om ekonomi – det handlar om rättvisa och att ge skogsägarna makten över sin egen skog.”

Rapporten tydliggör framför allt behovet av en modern och transparent marknad för att säkra skogsägarnas rättigheter och ekonomiska framtid och på så sätt stärka sin ekonomiska framtid och bidra till en mer rättvis och hållbar virkesmarknad i Sverige.

Rapporten i sin helhet hittar du här: treebula.se/virkesprisrapport-2024

FAKTA / TREEBULA

Treebula är Sveriges enda oberoende och fristående digitala marknadsplats för skogsägare och skogsbolag, med över 70 000 registrerade skogsägare på plattformen. Genom att erbjuda en rättvis och transparent plattform har Treebula stärkt skogsägarnas förhandlingsposition och möjliggjort högre virkespriser.

Foto: Freepik

+1
4
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS