ANNONS

Språklärare replikerar på en insändare om arabiska i fritidshem: “Du har missförstått hur språk fungerar”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

INSÄNDARE

Svar på insändaren “Ta bort all information på arabiska i Sverige – de skall lära sig svenska”, publicerad i Oskarshamns-Nytt 2024-09-13. 

Jag tycker inte om att behöva säga det, men du har missförstått hur språk fungerar. 

Det är klart att människor som är bosatta i Sverige ska lära sig svenska, och just därför ska de ges möjlighet att även främja sitt modersmål. Forskning visar nämligen att om man underhåller sitt modersmål, kan man lättare ta till sig och utveckla fler språk.

Ett av de största språken

Du påstår att man ska skriva ut information på alla världens språk om man gör det på arabiska, men nu råkar ju arabiskan tillhöra ett av våra tio största språk i Sverige. Drygt 40 000 boende i Sverige anser att de har goda kunskaper i arabiska och fler än 400 000 tycker sig ha begränsade kunskaper i arabiska. 

Enligt SCB finns det nästan 200 000 i Sverige som är födda i Syrien och cirka 150 000 som är födda i Irak.

Vet du vilket det huvudsakliga språket i dessa länder är? Du får gissa. 

Ska alla dessa människor ges bästa möjliga förutsättningar att lära sig svenska? Naturligtvis. Därför ska de få möjlighet att även bibehålla arabiskan. 

Språklärare 

Genrebild: Freepik

+1
44
+1
7
+1
1
+1
12
+1
1
+1
1
+1
105

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS